A popartosított szocreál Balatont mindenkinek látni kell

A Magyar Tenger Társasüdülő kiállítás-sorozat az utolsó állomásához érkezik, Boglár, Zamárdi és Mindszentkálla után most a fővárosba. Weiler Péter és Bartha Dorka közös kiállításán fotók és az azok alapján készült képzőművészeti alkotások láthatók.

A balatonboglári nagysikerű tárlat után új képekkel kiegészülve Budapesten folytatódik a kiállítás. Weiler Péter és a balatonoffseason instagram oldal egy izgalmas művészi kollaborációra szövetkeztek. Bartha Dorka, a balatoni épített környezetet dokumentáló fotói alapján Weiler Péter új műalkotásokat készít, ami az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit, és a kor hangulatát idézik meg.

A balatonoffseason instagram oldalt működtető Bartha Dorka a szezonon kívül egy retró Csepel biciklivel járja a tó alvó településeit, hogy téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózzon. A Balaton ritkán látott, de mégis szép arcát dokumentálja, a nyári zsivajon túli nyugalom és a csend hatja át a képeit.

Weiler egyik központi témája a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Ez a szerelem a tó és annak emlékei iránt egy kollektív öntudat tükre is, ami minden magyar embert szívből összeköt. A képzőművész gyerekkori nyarai közül is az 1989-es volt a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés politikai szelét itt a társas üdülőkben, kempingekben, strandokon lehetett a leginkább átérezni. Egy különös egyvelege volt ez egy szokásos balatoni nyárnak és a világtörténelmi fordulópontnak.

Az NDK titkosszolgálata még megfigyeli a Balatonon nyaraló állampolgárait, miközben a Páneurópai piknik határbontást sugalló szórólapok terjednek a kempingekben. Weiler új képeivel a szabadság, mint eszme és a nyár által kínált szabad hétköznapok között keresi a párhuzamot. Az élet megy tovább, a tó vize langyos, a nyár véget ér, de már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

Megnyitja: Bacsek Júlia művészettörténész. A megnyitón közreműködik Zólyomi Zsolt parfümőr, aki a retró illatok világát idézi majd meg. Helyszín: Hybradartspace Galéria: Bp, V. Galamb utca 6.

weiler péter | kiállítás | balaton | pop art

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom