Nagyon megélénkült az idén a magyarok utazási kedve, ez az oka

A Szallas.hu beszámolt az első negyedévre vonatkozó adatairól, amelyek egyértelműen arról árulkodnak: sokan szabadultak ki otthonról az év első három hónapjában.

Az oldalon foglaló magyar vendégek nyolc százalékkal több éjszakát töltöttek belföldi szálláshelyeken az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, a foglalások száma pedig 6,4 százalékkal nőtt közölte a szállásközvetítő portál szerdán az MTI-vel.

A cég szerint az utazási kedv élénkülése elsősorban a hosszú hétvégékkel magyarázható, mert a március 15-i hétvége háromnapos volt és a húsvét is erre az időszakra esett, míg tavaly nem volt hosszú hétvége az első negyedévben.

A portál által közvetített bruttó szobaár-bevétel több mint 13,5 százalékkal nőtt. Érezhető a SZÉP-kártya turizmusélénkítő hatása is, eddig idén az online kifizetések csaknem huszonhét százalékát fizették ezzel.

Egy éjszaka átlagára a bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma alapján 14 070 forint volt az első negyedévben, hotelben ez 21 ezer, apartmanban 8970, vendégházban 9755, panzióban pedig 11 225 forintot jelentett.

Az egy főre eső éjszakánkénti átlagár mintegy öt százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ez igazolja a Szallas.hu szakértőinek korábbi megállapítását, hogy voltak szállásadók, akik tudtak még az idén áremelést érvényesíteni, de az előző évek drasztikusabb emeléséhez képest jellemzően kisebb léptékűt.

Az átlagos foglalási hossz 1,9 éjszaka volt az első negyedévben. Januárban és februárban egy éjszakára foglaltak többen, márciusban már a két éjszaka vezetett a hosszú hétvégék miatt. A vendégek harminckilenc százaléka hotelt, negyedük apartmant, tizenhét százalékuk vendégházat, tizenöt százalékuk panziót és négy százalékuk egyéb szállástípust választott.

Az utazások harminchét százaléka wellness célú volt az első negyedévben. A foglalások csaknem kétharmada két személyre, tizenhárom százaléka egy személyre, tizenegy százaléka három személyre, minden tizedik pedig négy személyre szólt.

A foglalási szám alapján Budapest, Eger és Pécs vonzotta a legtöbb vendéget januártól márciusig, ezt Gyula, Miskolc, Szeged, Hévíz, Debrecen, Hajdúszoboszló és Siófok követte.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

utazás | magyarok | utazási kedv | szállásfoglalás | belföld

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram