Magyarország az utolsó helyre került: a legkevésbé vonzó európai ország a lakásvásárlóknak

Egy holland cég felmérte, mely európai országokban vásárolnak az emberek legszívesebben ingatlant, és melyekben a legkevésbé. Az eredmények pedig több mint elgondolkodtatók.

A kutatásban, melyre a Daily News Hungary figyelt fel, többek között olyan tényezőket vizsgáltak, mint az ingatlankeresések száma, az ingatlanárak, valamint a bérleti díjak és ingatlanárak 2015 óta bekövetkezett növekedése. A lista legutolsó helyén pedig Magyarország végzett mindössze 0,77 ponttal a tízből, vagyis hazánk a legkevésbé vonzó úti cél az ingatlanvásárlóknak.

Az alacsony pontszám elsősorban az ingatlanárak hihetetlen megugrásának tudható be, amelyek 2015 óta 154 százalékkal emelkedtek, miközben a bérleti díjak is 46 százalékkal nőttek.

A cég megállapítása szerint az ingatlanok az ország jövedelmi szintjéhez képest sem megfizethetőek. Nem csoda, ha viszonylag kevés a Magyarországra fókuszáló ingatlankeresés is, az elmúlt tizenkét hónapban mindössze 58 900 ilyen volt. A második legkevésbé vonzó hely Litvánia, ahol az ingatlanárak 95 százalékkal nőttek, de a bérleti díjak is 53 százalékkal emelkedtek. Valamivel kevesebb mint 34 ezer ingatlankeresés célozta meg országot. Csehország szintén nem az ingatlanbefektetők kedvence a magas áremelkedés (115 százalék), az alacsony relatív megfizethetőség és a kevés keresés kombinációját alig enyhíti a bérleti díjak lassabb (22 százalékos) emelkedése.

Íme, az ingatlanszempontból legkevésbé vonzó országok listája:

 1. Magyarország
 2. Litvánia
 3. Csehország
 4. Észtország
 5. Lengyelország
 6. Szlovénia
 7. Ausztria
 8. Szlovákia
 9. Románia
 10. Portugália

A legvonzóbb ingatlanos úti cél ezzel szemben Olaszország 8,81 ponttal. Az országban 2015 óta alig emelkedtek az átlagos bérleti díjak és ingatlanárak, előbbiek 2,60, utóbbiak 6,90 százalékkal nőttek.

Ez azt is jelenti, hogy itt emelkedett a legkevésbé az eladó lakások ára. Nem meglepő, hogy az elmúlt tizenkét hónapban több mint 968 ezerszer kerestek rá olasz ingatlanokra. Szintén nagy népszerűségnek örvend a lista második helyén található Spanyolország, ahol egyben a legmagasabb is volt az ingatlannal kapcsolatos keresések száma: meghaladta az 1,1 milliót. Ráadásul 2015 óta mindössze 6,37 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak. A dobogóra Franciaország fért még fel, ahol a bérleti díjak szintén csak minimálisan, mindössze 2,60 százalékkal nőttek 2015 óta, miközben az ország a megfizethetőség és az ingatlankeresések terén is viszonylag jól teljesített.

Érdekesség, hogy Görögország az egyetlen hely, ahol 2015 óta csökkentek a bérleti díjak, méghozzá 6,54 százalékkal. A relatív megfizethetőség tekintetében ugyanakkor Belgium érte el a legmagasabb pontszámot.

Így alakult a legnépszerűbb országok listája:

 1. Olaszország
 2. Spanyolország
 3. Franciaország
 4. Ciprus
 5. Dánia
 6. Finnország
 7. Görögország
 8. Belgium
 9. Svédország
 10. Németország

(Forrás: Daily News Hungary, 123 Jaloezie, képek: Unsplash, Getty Images)

ház | lakás | magyarország | országok | ingatlanárak

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom