Észrevetted, hogy változott valami a légtérben?

Az Eurocontrol összesítette, hogyan változott az Ukrajnával szomszédos országok légiforgalma február és március közepe között, vagyis a háború hatására.

Példaként Litvániát és Magyarországot emelték ki. A balti országon például naponta kétszáz repülővel kevesebb halad át, ami az átmenő forgalom negyvenhat százaléka. A csökkenés több mint fele (naponta körülbelül száztíz járat mínuszban) annak tudható be, hogy leálltak az elsősorban Németországból, Franciaországból és az Egyesült Királyságból Oroszországba közlekedő járatok. Ezért kevesebb a repülő többek között Lengyelország és Lettország felett is.

Ugyanakkor naponta tizennyolccal több gép ejti útba az  országot Törökországból Oroszországba tartva vagy vissza, kikerülve a fehérorosz légteret. Huszonöttel kevesebb repülő érkezik viszont az északkelet-ázsiai viszonylatokon és hússzal kevesebb a dél- és délkelet-ázsiaiakon, miután az Oroszországba tartó nem európai gépek Észtországban és Lettországban folytatják az útjukat.

Eközben Magyarország forgalma egyértelműen megnőtt,

a légterünkön huszonkilenc százalékkal, vagyis naponta kétszázkilencvennel több gép repül át, mint korábban.

A növekedés nagy része (napi száz gép) annak köszönhető, hogy az Ázsiába és a Közel-Keletre közlekedő járatok a korábbinál délebbre haladnak, de szintén megszaporodott a romániai járatok száma, ami napi hetven gépet jelent pluszban. Emellett a már említett, török-orosz útvonalak is ott mennek át, valamint több skandináv és balti járat is erre kerüli Ukrajnát.

Ha már a Baltikumnál tartunk, akkor érdemes megismerkednünk ezzel az új túraútvonallal, és Európa legzöldebb városával.

(Forrás: Eurocontrol, képek: Getty Images, Unsplash)

járatok | háború | magyarország | ukrajna | repülő

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom