Már az egyik kedvenc italukra sem költenek a magyarok?

Tavaly tíz százalékkal esett a hazai sörfogyasztás: míg 2022-ben 6,006 millió hektolitert ivott meg az ország, tavaly már csak 5,4 milliót.

A Magyarországon jelen lévő öt legjelentősebb sörgyártó (a Borsodi, a Carlsberg, a Dreher, a Heineken és az adatelemzésben részt vevő legnagyobb kisüzemi sörfőzde, a Pécsi Sörfőzde) együttes adatai alapján az import is csökkent, méghozzá huszonnyolc százalékkal, 886 ezer hektoliterről 640 ezer hektoliterre. Az export szintén kevesebb lett, tizenhat százalékkal 375 ezer hektoliterre esett vissza.

Ugyanakkor nőtt a hazai gyártású sörök forgalmának aránya: 2023-ban az öt legnagyobb magyar gyártó értékesítésében nyolcvannyolc százalékot ért el.

A belföldi termelés így kevesebb mint nyolc százalékkal csökkent, a 2022. évi 5,567 millió hektoliterről 5,135 millió hektoliterre.

Mint Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója elmondta, a forgalom csökkenése ellenére az öt legnagyobb gyártó költségvetési befizetései 2023-ban egy százalékkal 86,4 milliárd forintra nőttek. Ebben a tizenöt százalékkal növekvő áfa-befizetések és a tizenegy százalékkal csökkenő jövedékiadó-befizetések játszották a legnagyobb szerepet 41,5 illetve 37,8 milliárd forint értékben.

Tovább nőtt az iparágban dolgozó munkavállalók létszáma is, az öt legnagyobb magyar gyártónál 2023-ban elérte az 1624 főt. Emellett az ágazat további mintegy húszezer embernek nyújtott stabil foglalkoztatást a gyártástámogatás, logisztika, kereskedelem és vendéglátás területén.

Az egyes termékcsoportokról szólva Kántor Sándor elmondta, hogy a belföldi eladásban tovább nőtt a szuperprémium és prémium szegmens aránya: 2023-ban elérte a harmincegy százalékot, 1,661 millió hektoliterrel. A középkategória megtartotta ötvenöt százalékos arányát, forgalma 2,957 millió hektoliter volt, és folytatódott az alsó kategóriás termékek súlyának évek óta tartó csökkenése.

Utóbbi szegmens az öt legnagyobb gyártó forgalmában tavaly mindössze nyolc százalékot tett ki, 418 ezer hektoliterrel. Megállt az alkoholmentes és csökkentett alkoholtartalmú sörök korábbi években megfigyelt piacbővülése, a termékcsoport tavalyi 364 ezer hektoliteres forgalma a teljes eladás közel hét százalékát adta.

A szállodákban, éttermekben és kávéházakban forgalmazott hordós kiszerelés eladása kilenc százalékkal 386 ezer hektoliterre csökkent. A kiskereskedelemben jellemző csomagolások közül a legkedveltebb aludobozos termékek forgalma hasonló mértékben csökkent 3,856 millió hektoliterre, ami a teljes belföldi eladás hetven százaléka.

A PET-palackos sörök forgalma négy százalékkal bővült, közel 300 ezer hektoliterre, míg az egyutas, nem újratölthető üveges sörök - melyek jellemzően a prémium termékek kiszerelései - forgalma öt százalékkal, a teljes piacnál kisebb mértékben csökkent, 223 ezer hektoliterre.

Nemcsak a sör-, hanem a borfogyasztás is csökkenő tendenciát mutat, ami illeszkedik az alkoholfogyasztás visszaesésének világszerte tapasztalható trendjéhez.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

sör | 2023 | legjobb | sörözés | sörfogyasztás

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram