Magyarországi világörökségi helyszínek is felkerültek a Google Arts & Culture oldalára

A Google Arts & Culture felületén a felhasználók új helyeket, látványosságokat és műalkotásokat fedezhetnek fel, valamint közelebbről is megismerhetik a világ legfontosabb történelmi eseményeit.

A kezdeményezés azzal a céllal indult, hogy a kulturális intézmények és elismert művészek közreműködésével az online térben mindenki számára elérhetővé tegye a világ kulturális kincseit. Mostantól pedig magyarországi nevezetességek is megtekinthetők a világörökségeknek szentelt oldalon.

Felkerült például a Duna budapesti szakasza, a Várnegyed és az Andrássy út.

Az idén 150. születésnapját ünneplő főváros Duna-parti területe és Várnegyede 1987-ben lett világörökségi helyszín, amely 2002-ben az Andrássy úttal és szomszédságával is kiegészült.

Szintén feltették Pécset és az ottani ókeresztény sírkamrákat. A rómaiak által alapított ókeresztény nekropolisz számos történelmi eseménynek és emlékműnek adott otthont, ezek közé tartozik a 2000-ben világörökségi státuszt kapott sírkamrarendszer is, amely az egykori római társadalom temetkezési szokásainak emlékét őrzi.

Megtalálható az oldalon a több mint ezer évvel ezelőtt alapított Pannonhalmi Főapátság is, amely 1996-ban érdemelte ki a világörökségi címet, valamint az 1987-ben a világörökség részévé vált Hollókő, ahol szinte érintetlenül fennmaradtak az elmúlt korok hagyományőrző épületei és jellegzetességei.

A Google Arts & Culture felületén a magyarországi látványosságok mellett Mongólia, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország és Spanyolország világörökségi helyszíneit is meg lehet nézni.

Idén ezekkel a helyszínekkel bővült a világörökségek listája.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

Google Arts and Culture | unesco | budapest | világörökség | magyarország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom