Egy hónapon át figyelhetjük Hortobágyon a vonuló darvakat

Az ősz beköszöntével megérkeztek a darvak a Hortobágyra, így a daruvonulást túlzás nélkül tekinthetjük az időszak egyik legvonzóbb természeti eseményének.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe és egyben az egyik legféltettebb természeti értéke. A több tízezer daru naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére szeptember közepétől október végéig különböző hétvégi túrákat szervez a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Hortobágy-halastavi darules kisvasúttal

A program a Halászbárka Fogadóközpontban indul a 2018-ban készült Darumadár fenn az égen film vetítésével, melyet egy, a darvakról szóló rövid tájékoztató követ.

Ezt követően indul a terepi program: kiutazás a kisvonattal a Kondás-tóig, ahol az éjszakázásra gyülekező darvak esti behúzását tekintik meg szakvezetővel, majd visszaindulás a kisvonattal.

Kisvonatos hajnali darules

Több tízezer daru tölti az éjszakát a Kondás-tó lecsapolt medrében, majd napfelkelte után elindul táplálkozóhelyeire. Először kisebb, majd egyre nagyobb csapatokban repülnek ki, amely gyönyörű látvány háttérben a napfelkeltével.

A kihúzás megtekintésére kisvonatos túrára invitálják a jelentkezőket, amely négy kilométert tesz meg, a Kondás-tóig pedig további egy kilométer vár a résztvevőkre, így elkerülhető a madarak zavarása. A túra minimum tíz fő esetén indul.

Exkluzív túra: darules terepjáróval

Különleges terepjárós túra, mely során a táplálkozó területekre természetvédelmi őr, gyakorlott madarász, terepi szakember kíséretével történik az utazás és a madarak kémlelése, az esetleges gyűrűzött példányok megfigyelése, majd a daruhúzás megtekintése.

A túra időtartama nagyjából négy-öt óra, a program kizárólag kedden és pénteken, korlátozott létszámmal, minimum egy, maximum három fővel indul csak, tekintettel a terepjáró szállítókapacitására.

Daruvonulás egyénileg

Ha a fenti túrákon már nincs hely, de a vendégek – akár hétköznap is – szeretnének darvakat megtekinteni, egyéni túrákra is van lehetőség. További részletekért, az egyes túrák költségéért érdemes ellátogatni a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

Ez is érdekelhet:

Hatvan éve várt munkálatok kezdődtek el Anglia kultikus építményénél

Igyekeznek a legjobb munkát végezni, a legmodernebb technológiával, hogy még sok száz évig fennmaradjon.

daru | magyarország | hortobágy | magyar | darvak

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom