James Bond koktélkultúrára gyakorolt hatását nem lehet túlbecsülni, a Martini-tól (rázva, nem keverve) a Vesper-ig. De Bond első italrendelése a Casino Royale-ban, Ian Fleming 1953-as könyvében az Americano volt, amely elindította a sorozatot, és a koktél megjelenik a későbbi regényekben is. James rákapott az Americanora, de a koktél közel egy évszázaddal megelőzte Bondot.
Az Americanót először az 1860-as években szolgálták fel Gaspare Campari bárjában, Milánóban, Olaszországban. Az ital, amely egyenlő arányban tartalmaz Camparit és édes vermutot, felöntve szénsavas vízzel, a Milano-Torino könnyed változata, amely Camparit és édes vermutot tartalmazott víz nélkül.
Úgy tartják, hogy a név az amerikai turisták körében való népszerűségéből ered. És lehetséges, hogy a nevet csak a tilalom korszakáig ragasztották fel, amikor az amerikaiak tömegesen szöktek ki Európába, jó italokra szomjazva.
Az Americano a Negroni előfutára is. A történet szerint a Negronit Camillo Negroni olasz gróf találta fel Firenzében a 20. század elején, amikor megkért egy bartendert, hogy a szódavizet ginnel cserélje ki Americanójában.
Mivel a koktélnak csak három összetevője van, fontos, hogy mindegyik összetevő a legjobb minőségű legyen. A Campari és a szóda adott, na de mi a helyzet a vermuttal?
A 9diDANTE vermutokat a piemontei dombok lábánál álmodták meg, azon a területen, ahol már a 18. század óta uralják a vermutkészítés művészetét, amikor is a Savoyai királyok udvarában a társasági italok urává vált. A 9diDANTE egyike azon kevés vermutoknak, amelyeket a SUPERIORE osztályozás szerint készítenek és palackoznak, ezért kizárólag Piemonte DOC borokkal keverik.
Az Inferno Rosso Vermouth elkészítéséhez Dolcetto vörös és Cortese fehérborok egyenlő keverékét használják, ami lehetővé teszi, hogy a karizmatikus rubinvörös színt természetes úton érjék el, és elkerüljék a karamell színezésre való használatát.
Az Americano alacsony alkoholtartalmú és könnyen iható koktél, keserédes, pezsgő ízével érthető, hogy a grófok és az ügynökök miért rajongtak a klasszikus italért.
Idén áprilisban a 9diDANTE támogatásával megszervezik Budapest első Americano koktélt népszerűsítő eseményét, a Make Americano Great Again-t.
Az eseményen Budapest neves bárjai vesznek részt és készítenek egy eredeti receptúra alapján készült Americano koktélt, valamint kettő, általuk megálmodott új twist-et.
És hogy hol találkozhatsz az italokkal 2023. április 19-30. között? Íme:
- BABA Budapest
- Barside Budapest
- BESTIA
- Black Swan Lab
- Blue Fox The Bar
- Bombay Budapest
- Boutiq' Bar
- Flava Kitchen&More
- FELIX Kitchen&Bar
- Hudson Bar
- LEO Bistro&Rooftop Bar
- Mitico Budapest
- PPC Budapest
- Seven Cocktail Bar
- Sfinx Gin&Wine Bar
- St. Andrea Wine&Skybar
- TOKIO Budapest
- Tom George Osteria
- Yama Budapest
americano | esemény | budapest | koktélbárok | James Bond | koktél
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!