A maloya blues megtestesítői, Danyèl Waro és Ann O'aro különleges világba invitálnak

Két különleges ember, nem mindennapi életúttal, szakmai sikerekkel. Engedd, hogy magával ragadjon a „maloya blues-életérzés”! Légy részese ennek a kivételes élménynek november 24-én, a Müpában!

Az Indiai-óceánban Madagaszkártól nyolcszáz kilométerre keletre fekvő Réunion Franciaország tengerentúli megyéje. A sziget különleges zenei és énekstílusa, a maloya blues két illusztris előadóját hallhatjuk egyazon estén: a legendás költő-énekes Danyèl Waro második koncertjét adja Magyarországon, míg ifjú felfedezettje, a táncos, énekes és költő Ann O'aro először lesz látható és hallható Magyarországon, méghozzá a Müpában.

Danyèl Waro, aki felélesztette a maloya tradíciót

A fehér, fekete és indiai ősökkel egyaránt rendelkező Danyèl Waro 1955-ben született nagyon szerény, nehéz körülmények között. Az előadóművész a hetvenes évektől kezdett kulcsszerepet játszani a maloya tradíció felélesztésében, amit autodidakta módon kezdett elsajátítani. A Womex-díjas művész a társadalmi igazságtalanságok ellen kiálló dalaiban kreol nyelvű szövegeit saját készítésű hangszerei – a lopótökre épített, húros bobre, illetve a kayamb, a roulèr és a pikèr nevű ritmushangszerek – kísérik. Hazájában a zene iránti alázatával és a dalainak mondanivalójával igazi legendává vált. De nemcsak Franciaországban vívta ki a hírnevet magának: Mandela című számának egy részletét Beyoncé és Jay-Z 2013-as, Drunk in Love című slágerének Kanye West által készített remixében is hallhatjuk.

Ann O'aro, akinek igazi menedék a maloya

A húszas évei végén járó Ann O'aro a maloyában találta meg az eszközt arra, hogy feldolgozza az őt megerőszakoló, majd öngyilkosságot elkövető apja által okozott traumákat. Cím nélküli, 2018-as debütáló albumának kreol és francia nyelvű dalait fúvós és ütőhangszeres kísérettel adja elő. Az album elkészítésében olyan nagy zenészek voltak a segítéségre, mint Philippe Conrath, Danyèl Waro és a Zanmari Baré. Ann O'aro költőként sem tétlenkedett: idén megjelent  kétnyelvű, francia és reunion kreol első gyűjteménye is.

A helyi rabszolgák zenéjeként született, ritmushangszerekre és felelgetős énekre épülő maloya sokáig tiltott előadási forma volt, az elmúlt fél évszázad során azonban a réunioni öntudat szerves részévé vált, és 2009-ben az UNESCO is felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Müpa.

(Fotó forrás: Müpa, N'krumah Lawson Daku)

Danyèl Waro | Ann O'aro | maloya blues | hirdetés | müpa

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom