Szívszorító, ahogyan megváltozott az ukrán város képe a Google Earth-ön

A Google Earth műhold- és légi felvételekből készülő városképei többnyire havonta egyszer frissülnek, egyes régiókban azonban ennél több idő is eltelhet anélkül, hogy változást látnánk.

Ez történt Mariupol esetében is, amelynek képeit 2021 óta most frissítette először a Google olyan felvételekkel, amelyek különböző időpontokban készültek 2022 márciusa után. A város az egyik legnagyobb pusztítást szenvedte el a háborúban. Mintegy hatszáz ember vesztette életét, amikor a város egyik fő óvóhelyéül szolgáló színházát légicsapás érte, de ukrán tisztviselők szerint összesen legalább húszezeer civil halt meg.

Egy becslés szerint a város épületállományának 46 százaléka megsérült vagy megsemmisült az ostrom során, a többszintes lakóépületek 90 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült.

Három hónapos ostrom, hetekig tartó intenzív utcai harcok és több polgári terület lebombázása után Mariupol 2022 májusában megadta magát, a város több ezer lakosát küldték Oroszországba.

Azóta Oroszország igyekszik eltüntetni a támadások nyomait, és katonák segítségével próbálja teljesen újjáépíteni a várost. Állítólag 2030-ra vissza akarja állítani a lakosság számát az eredeti 425 ezer főre. Ez a mostani Google Earth frissítés azonban megrázó emléket állít a pusztításnak. A Guardian oldalán össze is tudjuk hasonlítani a háború előtti és utáni állapotot.

Ilyennek látta Kijevet egy videós a háború előtt, itt pedig olyan építészeti és kultúrtörténeti kincseket mutattunk be, amelyek kárba veszhetnek Ukrajnában.

(Forrás: Huffington Post/Yahoo News, Guardian, képek: Getty Images)

oroszország | háború | műholdképek | Mariupol | google earth

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom