Szívszorító, ahogyan megváltozott az ukrán város képe a Google Earth-ön

A Google Earth műhold- és légi felvételekből készülő városképei többnyire havonta egyszer frissülnek, egyes régiókban azonban ennél több idő is eltelhet anélkül, hogy változást látnánk.

Ez történt Mariupol esetében is, amelynek képeit 2021 óta most frissítette először a Google olyan felvételekkel, amelyek különböző időpontokban készültek 2022 márciusa után. A város az egyik legnagyobb pusztítást szenvedte el a háborúban. Mintegy hatszáz ember vesztette életét, amikor a város egyik fő óvóhelyéül szolgáló színházát légicsapás érte, de ukrán tisztviselők szerint összesen legalább húszezeer civil halt meg.

Egy becslés szerint a város épületállományának 46 százaléka megsérült vagy megsemmisült az ostrom során, a többszintes lakóépületek 90 százaléka megrongálódott vagy megsemmisült.

Három hónapos ostrom, hetekig tartó intenzív utcai harcok és több polgári terület lebombázása után Mariupol 2022 májusában megadta magát, a város több ezer lakosát küldték Oroszországba.

Azóta Oroszország igyekszik eltüntetni a támadások nyomait, és katonák segítségével próbálja teljesen újjáépíteni a várost. Állítólag 2030-ra vissza akarja állítani a lakosság számát az eredeti 425 ezer főre. Ez a mostani Google Earth frissítés azonban megrázó emléket állít a pusztításnak. A Guardian oldalán össze is tudjuk hasonlítani a háború előtti és utáni állapotot.

Ilyennek látta Kijevet egy videós a háború előtt, itt pedig olyan építészeti és kultúrtörténeti kincseket mutattunk be, amelyek kárba veszhetnek Ukrajnában.

(Forrás: Huffington Post/Yahoo News, Guardian, képek: Getty Images)

ukrajna | google earth | Mariupol | oroszország | fotók

FOLYTASD EZZEL

Hatalmas készültség lépett életbe, miután gázlelőhelyet találtak egy magántelken, egy parányi településen Romániában

Kényszerleszállást hajtott végre egy utasszállító repülő Budapesten

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom