Mától Ausztria bevezette a kötelező oltást mindenkinek, az oltatlanok óriási bírságokat kapnak

Mi még mindig meg vagyunk döbbenve, hogy ez is eljött.

Ausztriában február elsején életbe lépett az a jogszabály, amely kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást a 18 éven felüliek számára. Több ország is bevezette már az idősek vagy az egészségügyi dolgozók számára a kötelező oltottságot, azonban Európában Ausztria az első ország, amely ilyen intézkedést fogadott el – írja a BBC-re hivatkozva a HVG.

Az osztrák kormány szerint a törvényre azért van szükség, hogy a jövőbeni lezárásokat megelőzzék. A szabály ugyan február elsején lép hatályba, de a hatóságok csak március közepén kezdik el ellenőrizni az emberek oltási státuszát.

Azok, akik megtagadják az oltást, elképesztő összegű bírságokra számíthatnak: 600 eurótól 3600 euróig terjed a büntetés mértéke, mely alól csak azok képeznek kivételt, akik egészségügyi okokból nem kaphatják meg az oltást terhesek.

A kötelező oltás ellen több tüntetés is volt az országban, sokan a náci diktatúrához hasonlítják a döntést. Az oltásellenes Osztrák Szabadságpárt már jelezte, hogy bíróságon fogja megtámadni a jogszabályt, mivel szerintük a törvény „megnyitja az utat a totalitarizmus felé Ausztriában”.

A héten Ausztria megkezdi a koronavírus járványhoz kapcsolódó korlátozások enyhítését. A lépésekre azért kerülhet sor, mert az omikron magas fertőzési mutatója ellenére csökkent a kórházi kezelések száma. Szombattól, éjfélig meghosszabbítja az éttermek és üzletek nyitvatartási idejét, illetve az eddigi maximális huszonöt helyett ötven ember lehet egyszerre egy rendezvényen.

Február 12-én feloldják a 2G korlátozásokat is, amelyek megtiltják, hogy a nem létfontosságú boltokba bemehessenek azok, akik nincsenek beoltva a vírus ellen, illetőleg nem estek át a fertőzésen.

(Forrás: HVG, fotók: Unsplash)

ausztria | korona | kötelező oltás | oltás | koronavírus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom