Hatalmas gesztust tett a MÁV az Ukrajnából érkezők felé

Szolidaritási jeggyel utazhatnak a vonaton azok, akik a háború elől menekülnek. 

Szombat éjféltől azok az utasok, akik Ukrajnából érkeztek, díjmentes “szolidaritási jeggyel” utazhatnak tovább bármely magyarországi célállomásra. Külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség.

A szolidaritási jegy csak másodosztályon vehető igénybe, mellé a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni. A helybiztosítással közlekedő vonatokon pedig elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel.

A jegy kizárólag Záhony állomáson vagy az onnan induló vonatokon váltható meg.

Az ukrán oldalról a vonatok minden esetben nagyobb, jellemzően kilencven-százhúsz perces késéssel indulnak a kötelező határellenőrzés miatt, mely az utasok nagy száma miatt több időt vesz igénybe. A Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnövekedett az utasforgalom.

A vasúti forgalom folyamatos Záhony és Csap, illetve Munkács között. Záhonyból menetrend szerint naponta nyolc, Ukrajna felől pedig kilenc vonat közlekedik a kishatárforgalomban, a távolsági nemzetközi vonatok a kijevi hálókocsikat nem továbbítják.

Az ukrán határállomásról egyre nagyobb tömegek szeretnének Magyarország felé utazni, ezért a legtöbb vonat hat kocsival közlekedik, további tartalékkocsik is rendelkezésre állnak a záhonyi állomáson. Az éjszakai órákban,

szombat este hat órától vasárnap reggel nyolc óráig vasúton közel ezerötszáz fő érkezett Záhonyba.

Záhony állomáson és a budapesti fejpályaudvarokon a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei az érkezőknek ellátást biztosítanak, segítenek az ügyintézésben és a tolmácsolásban.

A záhonyi állomáson egy tizennégy kocsis szerelvényt állítottak ki a menekültek részére, vasárnap délelőtt négyszázötven fő tartózkodott rajta. A vasútállomás minden alkalmas helyiségét megnyitották a menekültek számára, mintegy hatszáz fő várakozik a területen, számuk folyamatosan változik, mert közúton és vasúton egyaránt érkeznek és indulnak tovább. A MÁV éjszakára is nyitva tartotta a várótermeket Debrecen, Mátészalka, Nyíregyháza és Vásárosnamény állomáson.

Korábban írtunk arról, hogy a mobilszolgáltatók hogyan könnyítették meg a kapcsolattartást az Ukrajnában élőkkel, itt pedig összeszedtük, hogyan segíthetünk a háború érintettjeinek.

(Forrás: facebook.com/mavcsoport, mavcsoport.hu, képek: facebook.com/mavcsoport)

közlekedés | ukrajna | vonat | máv | menekültek

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom