Kikötőépülethez került a Média Építészeti Díja

Kikötőépületet és ökoturisztikai központot, valamint egy parányi fahidat választott az elmúlt év magyar építészeti csúcsteljesítményeinek a médiazsűri.

Csurig telt a MüPa Fesztivál Színháza csütörtök este, a Média Építészeti Díja átadásán. A pályázókat két fő kategóriában (megvalósult épületek, tervek) díjazták, továbbá kiosztottak egy, a helyszínen spontán kitalált díjat is. Meglepő módon mindháromnak köze van a vízhez, ahogy az egy nappal korábbi Decode-pályázat győztesének is.

De maradjunk a MÉD-díjnál, amelynek megvalósult épület kategóriáját a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő nyerte.

Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő. Építész: Hatvani Ádám, Korompay Attila, Dékány Tibor (Fotó: Danyi Balázs)

A sporaarchitects-térhálózat vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet tervezett (“minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”). A zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület.

A győztes Sporaarchitects csapata

Terv kategóriában Nagy Mercédesz Erika nyert az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központtal. „Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze az alkotó a célját, amelyet a szakmai zsűri szerint teljesít is, mert felismeri, hogy nem kell mindig új, nagyon okos megoldásokat keresni, sokszor elég visszalépni az időben.

Az Öreg-tó malma. Építész: Nagy Mercédesz Erika

Nagy új funkciót gondolt ki a már nem használt vízimalomnak, amellyel szimbolikusan visszafordított egy folyamatot, vagyis „eddig a víz volt az emberért, most az ember lesz a vízért”.

Nagy Mercédesz Erika öröme

A zsűri kiosztott egy, a helyszínen spontán alapított különdíjat is, mert úgy érezték, hogy a Gyergyócsomafalván fiatal építészek és helyi lakosok által kalákában épített hidat nem hagyhatják elismerés nélkül.

Kőzúgó HÍD.ON. Építészek: Szilágyi Norbert, Bíró Árpád, Kovács Károly Lehel, Nagy Mercédesz, Szökő Kristóf István

Bár ez a különdíj csak jelképes, a zsűri így is hangsúlyozni kívánta: kis lépéssel is lehet óriási eredményt elérni, és sokszor a legegyszerűbb építészet teljesíti legjobban az eredeti küldetését, a közösség szolgálatát.

A közönségdíjat Krajnyák Nándor Bence kapta a Rudabányára álmodott búvárbázis tervéért.

A Búvárbázis igyekszik elbújni a tájban

Az esten a jelöltek prezentációt tartottak a műveikről, ezek után pontozott a zsűri, majd véleményt mondott a médiazsűri, aztán a szakmai zsűri, a felmerülő problémákra pedig a tervezők is reagáltak. A díjat a legrangosabb online építészeti napilap, az Építészfórum hozta létre azzal a céllal, hogy az építészetet közelebb hozza, és érthetőbbé tegye a laikusok számára is.

Ez is érdekelhet:

Itt vannak az év legjobb magyar épületei és tervei

Az viszont, hogy melyik a legjobb épület és a legjobb terv, majd november 8-án derül ki, a Média Építészet Díja-gálán.

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom