Még könnyebben hozzájuthatunk az olaszországi egyeurós házakhoz

Ollolai és Sambuca olyan olasz falvacskák, ahol megcsappant lakosok száma. A lakatlan, jócskán lepusztult, megrongálódott házak miatt kampányt szerveztek, melynek keretein belül új lakóközösség népesítheti be a falvakat, felújítva a sokat látott házakat. Sokan szkeptikusak az üggyel kapcsolatban, de az olaszok azon vannak, hogy eloszlassák a vásárlók kételyeit: Zungoli és Mussomeli saját weblapokkal teszi komfortosabbá és kevésbé rizikóssá a vásárlást. 

Paolo Caruso, Zungoli pogármestere a CNN-nek elmondta, hogy fiatal önkénteseket toboroz épp, akik segítenek majd a benépesítésben, és körbevezetik a potenciális vásárlókat, sőt, közeli megbízható építőipari cégeket is ajánlanak, felveszik velük a kapcsolatot, ha van rá igény.

A szóban forgó kisváros Itália nyugati partvidékén, Nápolyhoz egész közel fekszik, és 2015-ben a legmegkapóbb olasz kisvárosok közé jegyezték fel.

Farmházak, sőt egész kastélyok is Zungoli részét képezik, mivel mindössze ezer lakossal az elnéptelenedés felé menetelnek. Egy előző cikkünkben már meséltünk pár új tulajdonos tapasztalatairól.

A weblapon már lehet szörfözni a házak között, mivel kívülről lefotózták azokat, viszont nyilvánvaló, hogy az ötven-száz négyzetméteres ingatlanok mindegyike teljes felújítást igényel. Vagyis inkább úgy számoljunk velük, hogy rengeteg időt, pénzt és energiát kell beléjük fektetni ahhoz, hogy élhetővé váljanak. Első lépésként például mindenképp a helyszínre kell utazni, hogy hivatalossá tegyük az adás-vételt.

Ez az egyeurós befektetés felelősséggel jár: kétezer eurós foglalót kell fizetni, ami azt biztosítja, hogy komolyan gondoljuk a projektet, és három éven belül el is kell készülnie a háznak.

A renoválás előtt pedig jóvá kell hagyatni a terveket, hogy a városka megőrizhesse a jellegét, és ne alakuljon ki eszétikai káosz. Fontos, hogy nem feltétlenül kell saját otthonként gondolni a felújítandó házra: akár vendéglátásra, üzleti célokra is használhatjuk majd.

A szintén lakókat és vásárlókat toborzó szicíliai Mussomeli sem bízza a véletlenre, többnyelvű ingatlanos csapatot szerződtet, hogy flottul menjenek a vásárlások, emellett pedig ők is elkészítettek egy honlapot, ahol tallózhatunk a házak között.

Mussomeliben szintén három éven belül kell elkészülnie a felújításnak, a biztosítéknak szánt depozit viszont ötezer eurós – azért az emelt ár, mert sokkal jobb állapotban vannak ezek a szicíliai házak, kevesebb ráfordítással válhatnak majd takaros otthonná.

Lonc és eukaliptusz terem a környéken, a mesés illatok garantáltak, az új élet pedig csak azon múlik, ilyen gyorsan csapunk le az ingatlanra.

Ez is érdekelhet:

Egyeurós házak tulajdonosai mesélik el, milyen az olasz álom a valóságban

Egy euróért házat venni a világ egyik legvágyottabb országában olyan dealnek hangzik, amit senki nem akarna kihagyni. Meg persze olyannak, amiben nagyon sok az apró betűs rész. Friss olaszház-tulajdonosok mesélnek, mi történt azután, hogy megvették egy euróért az olasz álmot.

(A képek illusztrációk, forrás: Unsplash)

ingatlan | zungoli | mussomeli | nagy sztori | szicília

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom