Megérkezett az építészettel mixelt popkultúra

Koolhaas könyveket írt és épületeket tervezett, mostanában pedig pólókon bukkan fel, egy elektronikus zenét játszó duó pedig hangmintának használta az egyik interjúját.  

Rem Koolhaast magunk neveztük a 21. század leginnovatívabb építészének, egyebek mellett mert olyan világhírű építészekre hatott, mint Zaha Hadid és Bjarke Ingels.

Az OMA építésziroda feje ugyanúgy nem csak egy építész, ahogy Steve Jobs sem csak valaki, aki újra feltalálta a telefont. Koolhaas több könyv szerzője, gondolkodó, próféta, amellett, hogy olyan épületeket tervezett, mint a Seattle-i Közkönyvtár vagy a szingapúri Interlace.

És most már popsztár is, vagy legalábbis jó úton van efelé.

Kezdésnek a francia Modern Man brand készített egy retrós pólót, rajta Virgil Abloh divattervezővel, Zaha Hadiddal és Koolhaasszal.

Colin Torvino, az MM alapítója bevallottan a rocksztárokhoz hasonló legendává akarta varázsolni a trió tagjait. Torvino már akkor megjegyezte, hogy „az építészekre egyre több a popkulturális utalás”. Nem mellesleg Abloh is építészetet tanult, mielőtt megalapította az Off White brandet.

Koolhaas-pólókkal egyébként is tele van a net, elvégre az épületei látványosak, a mondásai csípősek – nem véletlenül kötött ki ez is egy pólón:

Ha már úgyis gondolkozni fogsz, talán nagyban is gondolkozhatsz.

De Koolhaas története nem állt meg a pólóknál, a Tempers nevű New York-i duó bevásárlóközpont-tematikájú konceptalbumot készített, amelyen a holland mérnök is szerepel, hangminták formájában.

Az album címét Koolhaas 2001-es, az áruházak és az építészet viszonyát boncolgató dolgozata ihlette: Junkspace. Minden szám a mall-tematika más-más aspektusáról szól, olyan dalcímekkel, mint Fake Palm Tree (Műpálma) meg Escalator (Mozgólépcső). Koolaas a hangmintában beszél a fogyasztói kultúráról, és arról, hogyan vásárolnak az emberek, Jasmine Golestaneh énekesnőt pedig a saját gyerekkori tapasztalataira emlékeztették Koolhaas okfejtései a „pszichológiailag manipulált közterekről”.

Úgy néz ki, tényleg lehetnek popsztárok az építészekből, az építészet viszont nem csak megfagyott zene lehet.

Ez is érdekelhet:

Magyar építész ihlette meg James Bond kitalálóját

Egykor róla mintázták a világ leggonoszabb emberét, a múlt század egyik nagy hatású építésze volt, dizájnerként viszont jóformán ismeretlen maradt. Pillantsunk be Goldfinger Ernő furfangosan berendezett régi lakásába!

rem koolhaas | tempers | off white | oma | zene

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom