Megkönnyeztük a Müpa karácsonyi videóját

Az alkotás a zene erejéről szól.

A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén.

A kisfilm egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét.

Ki ne szeretné tudni, mi történik a hangversenyteremben, miután a koncert véget ér, és a közönség hazamegy? Ki ne vágyna rá, hogy bekukkanthasson a kulisszák mögé vagy – jelen esetben – a színpad alá, ahová a zongorák költöznek ideiglenesen a következő fellépésig? A Müpa idei karácsonyi kisfilmje segítségével most a nézők is bepillantást nyerhetnek a színfalak mögötti titkokba, megismerkedhetnek egy igazán különleges hangszerrel, és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak is; az ünnepi alkotás ugyanis a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el. A kisfilmben a szereplők a muzsika által találnak egymásra, és közösen tanulnak meg eljátszani egy karácsonyi dallamot.

A karácsonyi rövidfilmben a főszereplő kislányt Bicskey Míra alakítja, a kislány édesapjának szerepében az Örkény Színház színművésze, Vajda Milán tűnik fel, a film harmadik, de nem kevésbé fontos szereplője pedig maga a zongora, amelynek különlegessége, hogy életre kel, és magától megszólal, így segítve a főszereplő kislányt a tanulásban.

Ezt az illúziót az alkotók egy hangszerkülönlegesség alkalmazásával, az úgynevezett magától játszó zongorával teremtették meg, amely képes távirányítással is működni, illetve az előre rögzített hangokat külső beavatkozás nélkül lejátszani.

A karácsonyi kisfilm rendezője a Balázs Béla-díjas Szász Attila, akinek nevéhez számtalan reklámfilm mellett olyan kiváló, többszörösen díjazott játékfilmek is fűződnek, mint A berni követ, a Félvilág vagy az Örök tél, amelynek főszerepéért egyébként Gera Marina nemzetközi Emmy-díjat kapott. "A fellépésre váró zongora és a kislány barátságának története azért is áll közel hozzám, mert az eredetisége, egyszerűsége és tisztasága miatt az emberi érzelmek minden húrját képes megpendíteni" – mondta Szász Attila. A filmben megszólaló művek Liszt Ferenc tizenkét zongoradarabból álló sorozata, a Karácsonyfa-ciklus darabjai, a Psallite és az Adeste Fideles címet viselő alkotások átdolgozásai. Az eredeti dallamokat a már idősödő Liszt az unokájának, Danielának írta, a kisfilmben hallható változatokat pedig a Solaris zenekarból is ismert Erdész Róbert alkotta meg azzal a céllal, hogy a bennük található hangtávolságok a gyerekek számára is könnyedén megszólaltathatóak legyenek a zongorán.

"Ebben a rendkívüli évben felértékelődött mindaz, amit korábban természetesnek vettünk: megtapasztalhattuk, hogy a kultúra milyen sokat ad az életünkhöz, és azt is, hogy a művészeti élmények valóban képesek felemelni, kiemelni minket a hétköznapokból. Addig is, míg eljön a várva várt pillanat, hogy újra személyesen is találkozhassunk a Müpa tereiben, szeretnénk ezzel a rövidfilmmel megköszönni hűséges közönségünknek és fantasztikus művészeinknek az elmúlt időszakban tanúsított végtelen támogatást, szeretetet, biztatást" – fogalmaz Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Kiemeli: az adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, a Müpa adventi kalendáriumában naponta új elérhető tartalommal, a Müpa partneriskola-programjának ötvenezer diákja számára pedig különleges lapozgatható meglepetéssel és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal készült az intézmény az ünnepi időszakra.

Dr. Egri Gábor, az intézmény értékesítési és marketingigazgatója szerint "ez az év a kommunikáció és marketing területén is hatalmas rugalmasságot, kreativitást, alázatot követelt mindenkitől. A sales fókuszú üzenetek helyét kézenfekvő és organikus módon azok az innovatív megoldások vették át, amelyek a missziónkról szólnak, és arról, hogy tudunk még többet tenni, új, a vírushelyzettel kompatibilis platformokon segítséget, élményt nyújtani a nézőinknek és a művészeinknek. A Müpa-márka ereje többek között a brand körül kialakult lojális, lelkes, támogató közösségben rejlik. A karácsonyi médiazaj ellenére ebben a rendkívüli és mindannyiunk számára megterhelő évben még fontosabbnak éreztük, hogy nagy kreatív szabadságot adva a Müpa saját kollégáinak és a filmes alkotóknak, egy művészi értékű kisfilmmel háláljuk meg a közönségünk rendíthetetlen szeretetét. Természetesen idén is választottunk egy, a Müpa küldetéséhez kapcsolódó fontos ügyet – száztizenhat partneriskolánk diákjainak és pedagógusainak támogatását –, így lett teljes az ünnepi kampány."

"A Müpa produkcióinak hátterében egy hatalmas tudással és tapasztalattal rendelkező fantasztikus csapat dolgozik nap mint nap. Ebből a színfalak mögötti, sokak számára láthatatlan világból is szeretnénk megmutatni néhány pillanatot a nézőknek a karácsonyi kisfilmben. Ezzel is azt szeretnénk üzenni, hogy a Müpa elhivatott csapata most is minden erejével azon dolgozik, hogy élményt, feltöltődést és egy kis reményt nyújtson a közönségnek: most épp az online térben" – mondja Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese.

A karácsonyi kisfilm a Müpa virtuális adventi kalendáriumának hatodik ablaka mögött rejtőzött, ahol a következő hetekben is izgalmas felvételek követik majd egymást: az intézmény online adventi naptárja egészen december 24-ig naponta új, eddig sehol nem közölt tartalmakkal lepi meg a közönséget.

Ez is érdekelhet:

Itt egy automata, amivel boldogságot vehetsz gyerekeknek

Elindult az Appy karácsonyi adománygyűjtő akciója, amelynek célja egyszerűen és gyorsan megváltani egy-egy rászoruló gyermek karácsonyi meglepetését, mindezt egy snackautomata segítségével.

(Fotók: Posztós János, Pályi Zsófia és Réthey-Prikkel Tamás)

ünnepi | kisfilm | müpa | karácsonyi | megható

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom