Mennyi RAM és belső memória kell a laptopomba?

Sokaknak ismerős lehet a RAM és a belső memória fogalma is, de valóban tudod, hogy melyik mit jelent és melyikből mennyire van szükséged a laptopodba? A legjobb helyen vagy, ha laptop vásárlás előtt állsz, és szeretnéd tudni, hogy a hardverspecifikációk közül ez a két memóriatípus mit is jelent, és mekkorát válassz közülük.

Mi is az a RAM?

A véletlen hozzáférésű memóriát sajnos gyakran keverik a tárolásra alkalmas memóriával, miközben ez utóbbit a merevlemez-meghajtó vagy egyéb statikus memória végzi SSD vagy HDD formájában.

A RAM egy ideiglenes tároló a fájlok és alkalmazások számára. Azért van szükségünk rá, mert hatalmas különbség van a tárolóegységek és a processzor sebessége között, ami ezzel hidalható át, így gyorsabban lehet feldolgozni az adatokat. Számos típust és eltérő sebességű változatot találhatsz, elég, ha megnézed a PC Aréna RAM kínálatát.

Miért olyan fontos a RAM?

Ezzel tudjuk áthidalni a háttértár és a processzor közötti sebességkülönbséget. Ezért létfontosságú a rendszer sebességét illetően, mely nagy kihatással van a felhasználói élményre.

A jelentősége még nagyobb, ha nem egy gyors SSD van a laptopban, hanem egy HDD, mely sokkal lassabb. A RAM biztosít egy tranzitterületet a számítógép által feldolgozott adatoknak úton a háttértároló és a processzor között. Ha javítani szeretnéd a laptopod teljesítményét, nem kérdés, hogy az első lépések egyike az kell legyen, hogy növeled a RAM mennyiségét. Enélkül hiába van gyors processzor a gépedben, azt nem tudod kihasználni.

Mennyi RAM-ra van szükség?

Napjainkban alapvetően négyféle konfigurációban tudsz laptopot vásárolni a RAM méretét tekintve:

  • 4 GB: A legtöbb olcsó termék ennyivel vásárolható meg. Futni fog rajta az operációs rendszer, és az alapvető programok is, de nagy csodát ne várj tőle, ez nagyon alap.
  • 8 GB: Sokféle laptopban található ennyi RAM, általában egy jó gép esetén ma már ez a szabvány. Ezzel már sok különböző szoftvert tudsz futtatni.
  • 16 GB: Ennyivel büszkélkedhet a legtöbb gamer laptop. Ez már sok játékhoz is elég.
  • 32 GB (vagy még ennél is több): Csak a legújabb generációs laptopokban van ennyi. Ez már valóban mindenre elég, legyen az játék, képszerkesztés, videóvágás, bármi.

Mennyi belső memória kell egy laptopba?

A merevlemezeknek két típusa van: egyrészt ott van a hagyományos, régebbi, lassúbb és sérülékenyebb HDD, másrészt az újabb, gyorsabb és sokkal kevésbé sérülékeny SSD.

A HDD-k sokáig olcsóbbak voltak, bár mára már hasonló árkategóriát képez a két típus. Nagyobb tárolókapacitással rendelkeztek, ez mellettük szólt. Ezzel szemben az SSD-k hatalmas előnye, hogy gyorsabbak és kevésbé sérülékenyek. Szóval még akkor is megéri ez utóbbi típust választani, ha többe kerül.

Korábban sokkal fontosabb volt a nagy méret, ma viszont már a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően akár egy 256 GB-os is bőven elég. Kivéve, ha képekkel, videókkal foglalkozol, mert azoknak kell a nagy lokális hely!

A belső memória méretét mindig a saját igényeidhez igazítsd, ahogy a RAM mennyiségét is.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom