Egy óriási sziget építésébe fognának Európában, ami sokaknak nem tetszik

Jóváhagyta a dán parlament egy olyan mesterséges sziget megépítését, amely harmincötezer embernek nyújtana otthont, valamint megvédené a koppenhágai kikötőt a tengerszint emelkedésétől és a vihardagályoktól.

A Lynetteholm nevű óriássziget megépítéséhez nagyjából nyolcvan millió tonna föld szükséges, a négyszáz futballpálya méretű konstrukciót alagutak, metró és körgyűrű kötné össze a dán fővárossal. A dán főváros előtti sziget alapjainak nagy részét 2035-re készítenék el, valamint 2070-re fejeznék be teljesen.

A dán környezetvédők ugyanakkor tiltakoznak a mesterséges sziget megépítése ellen. Álláspontjuk szerint a Lynetteholm projektjét úgy szavazta meg a koppenhágai parlament, hogy nem készült róla megfelelő hatástanulmány, és nincs egy olyan átfogó terv, amely felmérné és bemutatná a környezeti hatásokat.

Többek között azt kifogásolják, hogy jelentős környezeti lábnyoma lesz a nyolcvan millió tonna föld elszállításának, továbbá a tengerbe kerülő üledék mozgása, illetve

a sziget ökoszisztémára és vízminőségre gyakorolt hatása sem tisztázott.

A dán közlekedési miniszter, Benny Engelbrecht szerint ugyanakkor alaptalan a tüntetők aggodalma, ugyanis alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatokat végeztek el a projekttervezés szakaszában. A mesterséges sziget léte mellett érvelő szakemberek szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy emelkedik a tengerszint, a főváros megvédésére pedig a Lynetteholm részleges megoldást nyújthatna.

Ez is érdekelhet:

Nem mindennapi kalandokat rejtenek Európa vizei

Olyan természetes vizeket mutatunk be Európából, amelyek rendkívül látványosak és remek programlehetőségeket is kínálnak.

(Forrás: Napi, BBC, Euronews)

konstrukció | Dánia | híd | vihardagály | koppenhága

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom