Mégsem kell nagyon félni attól, hogy metrókocsiban kapod el a fertőzést

Mindez persze csak akkor érvényes, ha az utasok követik az előírásokat.

A londoni és a hasonló metróvonalak "alacsony kockázatúnak" minősültek a Covid-19 terjedése szempontjából egy új elemzés szerint.

A Leedsi Egyetem, a Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (DSTL) és a Manchesteri Egyetem közös tanulmánya megállapította, hogy a metrókocsikban – amelyekről korábban azt tartották, hogy "szuperterjesztő" környezetnek számítanak – "meglehetősen alacsony a kockázata annak, hogy az utasok elkapják a vírust".

A kutatók egy csoportja londoni metrókocsit idéző számítógépes szimulátort épített, hogy azon keresztül bemutassa, hogyan terjedhet a vírus utasról utasra. A modell szimulálta a vírus elkapásának kockázatát a levegőben terjedő részecskékből, méghozzá két utas közötti kétméteres távolságot megtartva, továbbá a fertőzött felületek érintése után. Az eszköz segítségével a kutatók nyomon követték a vírus útját és megállapították, hogy fertőzött felület érintése  esetén nagyon kicsi az átvitel esélye, ami ráadásul gyakori kézmosással és az arc érintésének kerülésével tovább csökkenthető.

A kutatócsoport arról is beszámolt, hogy a rövid menetidő, az alacsonyabb zsúfoltság, a jó szellőzés és az arcvédő maszkok használata a világjárvány idején mindenhol viszonylag alacsony kockázatú környezetet eredményezett volna.

"Minden olyan helyen, ahol az emberek egymással érintkeznek, fennáll a vírusátvitel kockázata, és ez alól a tömegközlekedés sem kivétel. Ha az utazások rövidek és a szerelvények nem túlzsúfoltak, a kocsi pedig jól szellőzik, akkor a rizikó meglehetősen alacsony" – mondta a kutatást vezető Catherine Noakes professzor, aki szerint az arcot eltakaró maszk viselése jelentősen csökkentheti a vírus terjedésének kockázatát, különösen azért, mert a nap bizonyos időszakaiban a metrókocsikban nehezebb lehet a távolságtartás.

Noakes professzor azonban hangsúlyozta, hogy az alacsony kockázat csak abban az esetben érvényes, ha az emberek betartják a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat.

Egy másik kutatás szerint egészen minimális a Covid–19-nek való kitettség kockázata egy olyan repülőjáraton, melyen valamennyi utas negatív teszttel rendelkezik.

(Forrás: Independent, fotók: Getty Images)

vírus | covid | fertőzés | tömegközelekdés | veszély

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom