Lezárt állomásokra és titkos alagutakba pillanthatunk be a világ legrégebbi metrójában

A londoni metró a világ első földalatti vasútja, melynek egyes részei 150 éves múltra pillantanak vissza.

A város alatt mintegy negyven lezárt állomás és számtalan titkos alagút rejtőzik, és most ezek közül hármat fedezhetünk fel a Londoni Közlekedési Múzeum jóvoltából, amely vezetett túrákat indít október 19-től a Shepherd’s Bush és a Euston, december 21. és 30. között pedig a Charing Cross állomásokra.

Az 1900. július 30-án nyílt Shepherd’s Bush a Central London Railway első végállomása és a 20. század eleji London legfontosabb csomópontja volt,

mely a város nyugati külvárosát és a belvárost kötötte össze, megkönnyítve az ingázóknak a munkabajárást. A túra során a látogatók bejárhatják az eredeti alagutakat, melyeknek falát viktoriánus üvegcsempék díszítik.

A Shepherd's Bush állomás 1900-ban

A Melton és a Drummond Street sarkán álló Euston állomás fényes jövő elé néz, mint az új nagysebességű (HS2) vasút londoni végállomása. 1907-ben két különálló metróállomás nyílt itt a Charing Cross – Euston – Hampstead vasút (CCE&HR) első tizenhat állomásának részeként: a Euston és a  Hampstead, mely utóbbi ikonikus, de lebontásra váró épületét a híres metróépítész, Leslie Green tervezte. A túra során nemcsak a Euston lezárt alagútjait lehet bejárni, melyek több mint ötven éve őrzik a 20. század közepének reklámplakátjait, de a hampsteadi állomás titkai is feltárulnak.

A Hampstead 1907-ben

A Jubilee vonalon található Charing Cross eredetileg a Strand Stationt és a Trafalgar Square Stationt foglalta magában, és 1999-ben zárt be. Azóta főleg a filmekben találkozhatunk vele, szerepelt például a Skyfall-ban, a Thor: Sötét világban és a Megszállottak viadalában. A túrán a látogatók felfedezhetik a használaton kívüli és forgalom elől elzárt területeket a Trafalgar Square alatt, és teljesen más megvilágításban láthatják a föld alatti Londont. A múzeum oldalán egyébként virtuális túrákat is ajánlanak.

A Villiers Street 1963-ban, a Charing Cross állomás átjárójával

Ezzel az öt tippel tovább pezsdítheted a londoni kirándulásodat, ezt a tíz hibát viszont ne kövesd el, ha a brit fővárosban jársz.

(Forrás: Euronews, London Transport Museum, képek: Getty Images)

 

túra | alagút | metró | london

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom