Kitört egy igen veszélyes vulkán, le kellett állítani a légi forgalmat

Kitört Mexikó legveszélyesebb aktív vulkánja, az ország középső részén található Popocatépetl, mely sűrű füst- és hamufelhőket ontott magából.

A vulkántól mintegy hetvenkét kilométerre, délkeletre fekvő Mexikóvárosban és környékén is hamuesőről számoltak be, így törölni kellett több fővárosi repülőjáratot is.

A mexikóvárosi Benito Juarez reptér - illusztráció

A mexikói katasztrófavédelem hetvenhét kitörést regisztrált, és kettes szintű figyelmeztetést adott ki, amely szerint az embereknek meg kell tenniük a szükséges óvintézkedéseket, és nem szabad a vulkán közelébe menniük. A Popocatépetl száz kilométeres körzetében mintegy huszonötmillió ember él, de a polgári védelem szerint jelenleg a lakosság nincs veszélyben.

A vulkán több évtizedekig szunnyadt, mielőtt 1994-be újra kitört, azóta dübörgése a környéken élők mindennapjainak részévé vált.

2019-ben előfordult, hogy egyetlen éjszaka alatt tizennégyszer tört ki. Tavaly májusban pedig szintén annyi hamut lövellt, hogy több száz járatot kellett törölni a mexikóvárosi repülőtéren. Akkor több államban is felfüggesztették a tanítást, és evakuációra készítették fel a lakosokat, de végül a vulkáni tevékenység lelassult.

Eközben az izlandi vulkán is rendszeresen hallat magáról.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

repülő | vulkán | Popocatépetl | mexikóváros | vulkánkitörés

FOLYTASD EZZEL

Ezen a 10 repülőtéren a leglátványosabb a leszállás a világon

Hat csodálatos európai nemzeti park, ahol feltöltheted a lelked – és a tüdőd

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom