Kiderült, mi kell az igazi boldogsághoz

Ha valaki megkérdezné, mit szeretnénk jobban egy vonatúton: egyedül utazni vagy beszélgetést kezdeményezni a mellettünk ülő idegennel, sokan úgy döntenének, hogy hátradőlnek, felveszik a fejhallgatójukat és zenét hallgatnak. Számukra ijesztő a gondolat, hogy egy ismeretlennel kell beszélgetniük, holott egy friss kutatás rámutat arra, hogy azok, akik párbeszédbe elegyednek, kellemesebbnek értékelték az utazást.

A Chicagói Egyetem friss tanulmányát Robert Waldinger és Marc Schulz jegyzi. Az egész kutatás egy 1938-ban kezdődő, 724 harvardi diák és több száz alacsony jövedelemmel rendelkező bostoni fiú életén alapuló nagyszabású vizsgálathoz kapcsolódik, amelynek központi kérdése az volt:

mi teszi boldoggá az embereket?

A világ eddigi leghosszabb ideig tartó boldogságtudományi vizsgálatában összesen kétezren vettek részt. A kutatók ötévente összegyűjtötték a résztvevők egészségügyi feljegyzéseit, közben DNS-teszteket végeztek, és kétévente kérdőíveket kellett kitölteniük életük alakulásáról és jólétükről. Nagyjából tizenöt évente személyesen is találkoztak a résztvevőkkel, akikkel interjúkat készítettek.

A boldogság kulcsát pedig meglepő módon nem a jó egészségi állapotban találták meg, hanem az erős kapcsolatok kialakításában.

Amikor a boldogságkutatás résztvevőit arról kérdezték, hogyan győzték le a rájuk váró kihívásokat, legyenek azok betegségek, háborús emlékek, vagy veszteségek, mindig a személyes kapcsolataik jelentették számukra a reményt. Az életkor előrehaladtával a kutatásban szereplők azt sajnálták,

milyen kevés időt töltenek családjukkal és barátaikkal, és mennyire sokat törődnek a látszólag triviális dolgokkal, a sikerrel és a pénzzel.

A kutatás vezetője szerint nem arról van szó, hogy a teljesítmény ne lenne fontos és ne lenne kielégítő, sokkal inkább arról, hogy a végén mindig megbánjuk azt, hogy ha feláldozzuk társas kapcsolatainkat és olyan életet élünk, ami kevésbé jó, mint amilyen lehetne.

Waldinger szerint azonban a társas kapcsolatok sem tesznek minket boldoggá egész nap, a hét minden napján, hiszen senki sem boldog a nap huszonnégy órájában. De ezek a kapcsolatok jelentik az emberi jólét alapkövét, egyfajta biztonsági hálót, amelyik mindig ott van, amikor szükség van rá.

(Forrás: Fortune.com, fotók: Getty)

társas kapcsolatok | kutatás | vizsgálat | boldogság | tanulmány

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom