Idén ismét ünnepélyes díjátadón hozza nyilvánosságra a Michelin Guide, mely magyarországi éttermek nyerték el a világ vezető gasztrokalauzának elismeréseit. Már csak két hetet kell várni, hogy kiderüljön, a szigorú ítészek értékelései alapján mely vendéglátóhelyek érdemesek a jól ismert csillagra, Michelin-ajánlásra vagy ár-érték arányuk és minőségük alapján felkeresésre. A Michelin Guide új magyarországi kiadását nyomtatott formában pedig 2025 elején lapozgathatják az ínyencek és a gasztroturisták.
A Michelin Guide hazai értékelései jól mutatják, milyen hatalmas utat járt be a magyar gasztronómia az eltelt évtizedekben. Michelin-csillagot 2010-ben kapott első alkalommal magyar étterem,
ma pedig már kilencen büszkélkedhetnek ezzel az elismeréssel,
ráadásul közülük két vendéglátó üzlet kettőt is kiérdemelt.
Ezzel az eredménnyel a régiós összevetésben is jól áll hazánk, hiszen Csehország például mindössze két egycsillagos éttermet mondhat magáénak, és Lengyelország is csupán öt egycsillagossal és egyetlen kétcsillagossal rendelkezik. Két Michelin-csillagos éttermek terén pedig például Horvátországot is előzzük, ahol mindössze egy viselheti ezt az elismerést. Ráadásul a hazai Michelin-csillagos éttermek közül immár kettő is vidéken található, egyikük homlokzatán ráadásul két csillag ragyog.
„Ami pedig talán ennél is örvendetesebb, immár közel hetven hazai műhely rendelkezik a Michelin globálisan is ismert és elismert díjkategóriájának valamelyikével. Ráadásul mintegy kétharmaduk a fővároson kívül hirdeti a hazánkban elérhető gasztronómiai élmények kimagasló színvonalát. Mindez azt üzeni a világ gasztroturistái számára, hogy Budapest és Magyarország nemcsak felfedezésre, de visszatérésre is érdemes” – hangsúlyozta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.
Hozzátette, a közvélekedésekkel ellentétben a kalauzban ajánlott éttermek nem csupán a csúcsgasztronómiát képviselik. A világhírű francia étteremkalauz díjkategóriái közül Michelin-ajánlást kaphatnak azok a figyelemre méltó vendéglátóhelyek, amelyekért érdemes útközben megállni.
Közülük jelenleg országszerte ötvenhármat ajánl a Michelin Guide magyarországi kiadványa az utazók figyelmébe.
A mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand jelölésű, jellemzően bisztróéttermek, családi vendéglők kínálatával pedig hat helyszínen találkozhatnak a vendégek. A társadalmi és környezeti szempontból is fenntartható működésű gasztroműhelyeknek odaítélhető zöld Michelin-csillagot pedig már négy hazai egység érdemelte ki.
A Michelin Guide Hungary idei kiadványa ezután is kulináris utazók tízezreinek adhat inspirációt Magyarország felkeresésére.
(Fotók: Michelin)
étterem | csillagok | magyarország | éttermek | hazai | időpont
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!