Idén ismét ünnepélyes díjátadón hozza nyilvánosságra a Michelin Guide, mely magyarországi éttermek nyerték el a világ vezető gasztrokalauzának elismeréseit. Már csak két hetet kell várni, hogy kiderüljön, a szigorú ítészek értékelései alapján mely vendéglátóhelyek érdemesek a jól ismert csillagra, Michelin-ajánlásra vagy ár-érték arányuk és minőségük alapján felkeresésre. A Michelin Guide új magyarországi kiadását nyomtatott formában pedig 2025 elején lapozgathatják az ínyencek és a gasztroturisták.
A Michelin Guide hazai értékelései jól mutatják, milyen hatalmas utat járt be a magyar gasztronómia az eltelt évtizedekben. Michelin-csillagot 2010-ben kapott első alkalommal magyar étterem,
ma pedig már kilencen büszkélkedhetnek ezzel az elismeréssel,
ráadásul közülük két vendéglátó üzlet kettőt is kiérdemelt.
Ezzel az eredménnyel a régiós összevetésben is jól áll hazánk, hiszen Csehország például mindössze két egycsillagos éttermet mondhat magáénak, és Lengyelország is csupán öt egycsillagossal és egyetlen kétcsillagossal rendelkezik. Két Michelin-csillagos éttermek terén pedig például Horvátországot is előzzük, ahol mindössze egy viselheti ezt az elismerést. Ráadásul a hazai Michelin-csillagos éttermek közül immár kettő is vidéken található, egyikük homlokzatán ráadásul két csillag ragyog.
„Ami pedig talán ennél is örvendetesebb, immár közel hetven hazai műhely rendelkezik a Michelin globálisan is ismert és elismert díjkategóriájának valamelyikével. Ráadásul mintegy kétharmaduk a fővároson kívül hirdeti a hazánkban elérhető gasztronómiai élmények kimagasló színvonalát. Mindez azt üzeni a világ gasztroturistái számára, hogy Budapest és Magyarország nemcsak felfedezésre, de visszatérésre is érdemes” – hangsúlyozta Csendes Olivér, a Visit Hungary vezérigazgatója.
Hozzátette, a közvélekedésekkel ellentétben a kalauzban ajánlott éttermek nem csupán a csúcsgasztronómiát képviselik. A világhírű francia étteremkalauz díjkategóriái közül Michelin-ajánlást kaphatnak azok a figyelemre méltó vendéglátóhelyek, amelyekért érdemes útközben megállni.
Közülük jelenleg országszerte ötvenhármat ajánl a Michelin Guide magyarországi kiadványa az utazók figyelmébe.
A mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételeket kínáló Bib Gourmand jelölésű, jellemzően bisztróéttermek, családi vendéglők kínálatával pedig hat helyszínen találkozhatnak a vendégek. A társadalmi és környezeti szempontból is fenntartható működésű gasztroműhelyeknek odaítélhető zöld Michelin-csillagot pedig már négy hazai egység érdemelte ki.
A Michelin Guide Hungary idei kiadványa ezután is kulináris utazók tízezreinek adhat inspirációt Magyarország felkeresésére.
(Fotók: Michelin)
éttermek | Michelin | étterem | Bib Gourmand | magyarország | Michelin Guide
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!