December 10-én, az Operaházban ünnepélyes díjátadón hozta nyilvánosságra a MICHELIN Guide, mely magyarországi éttermek nyerték el a világ vezető gasztrokalauzának elismeréseit. A MICHELIN Guide új magyarországi kiadását nyomtatott formában pedig 2025 elején lapozgathatják az ínyencek és a gasztroturisták.
A MICHELIN Guide hazai értékelései jól mutatják, milyen hatalmas utat járt be a magyar gasztronómia az eltelt évtizedekben. Michelin-csillagot 2010-ben kapott első alkalommal magyar étterem, egészen a mai napi pedig már kilencen büszkélkedhetnek ezzel az elismeréssel, ráadásul közülük két vendéglátó üzlet kettőt is kiérdemelt. Izgatottan várta tehát a teljes hazai gasztroszcéna a mai csillaghullást.
Íme, az eredmények:
A Selected Restaurants kategóriába a Szaletli Budapest, a Kollázs Budapest, a Zazie Bistro Budapest, a Teyföl Szentendre, a Füge Biatorbágy, a Cut & Barrel Budapest, a Sho Tihany, a Virtu Budapest és a Bilans Budapest került.
Az Év Fiatal Séfje díját Lendvai Levente, a Virtu séfje vehette át.
Az Év Nyitása díjat Pohner Ádám érdemelte ki, aki az Iszkor-Mályinka étteremmel új színt vitt a magyar gasztronómiai életbe. Ráadásul a hely azonnal bekerült a Bib Gourmand ajánlott éttermek közé is.
Mint ismert, a Bib Gourmand-díj azokat az éttermeket illeti, amelyek nemcsak a minőség terén, hanem ár-érték arányban is kiemelkedők. Ebben az évben az Újváros Bisztró Szarvas, az N28 Wine and Kitchen Budapest, a Goli Budapest és a Platán Bisztró Tata csatlakoztak a rangos listához. Ezen éttermek mellett azok is megtartották ajánlásukat, akik már korábban elnyerték a Bib Gourmand minősítést, így a Macok, a Morzsa, a Casa Christa, a Sparhelt, a Kistücsök és az Anyukám mondta is megtalálható az ajánlott helyek között.
A zöld Michelin-csillagot először osztották ki a magyar éttermek között a környezettudatos gasztronómiát támogató kezdeményezések elismeréseként.
A zebegényi Natura Hill érdemelte ki az első zöld csillagot haznákban.
A legjobb szervizdíjat Lisztes Ivett, az N28 Wine and Kitchen munkatársa vehette át. Az Év Sommelier címét Székely Mátyás, az esztergomi 42 Étterem pohárnoka nyerte el, aki szakértelmével és elhivatottságával a borkultúra egyik meghatározó alakjává vált.
Egy és két Michelin-csillagokból sincsen hiány
A díjátadón a korábban már Michelin-csillagot szerzett éttermek is ünnepeltek. A 42 Étterem, a Salt, a Costes, a Borkonyha, a Babel, a Rumour és az Essencia is megtartotta elismerését. Emellett egy új hely is csatlakozott a csillagosok sorához, az őriszentpéteri Pajta.
A Platán Gourmet és a Stand Pesti István, valamint Széll Tamás és Szulló Szabina vezetésével mindkét Michelin-csillagát megőrizte, így továbbra is ők tekinthetők a magyar gasztronómia csúcsának.
(Fotó: Getty Images)
michelin kalauz | gasztronómia | fine dining | csillagok | eredményhirdetés | guide
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!