Zseniális őszi-téli fogásokkal várnak az ország Michelin-csillagos éttermei

Az őszi-téli időszakra a legtöbb étterem változtat a menüsorán, hogy előtérbe helyezhesse a szezonális alapanyagokat és ízeket, illetve megkezdjék a hangolódást az ünnepi időszakra. Körbenéztünk, mi a helyzet hazánk egy és két Michelin-csillagos helyein.

Platán

Tafelspitz, azaz a jól ismert tányérhús a Platán Bisztró különleges egytálétele. A tradicionális vasárnapi fogás azonban nem csak a hét egyetlen napján fogyasztható. Érdemes megkóstolni a ház zseniális és forró marhahúslevesét és az igazán különleges tengeri hallevesét is.

Ha pedig az Öreg-tó körül sétálva éheznénk meg, a kioszkjukban forralt bort és fantasztikus réteseket is beszerezhetünk.

Stand és Stand25

A két Michelin-csillagos Stand Széll tamás és Szulló Szabina vezetésével különleges gasztroutazásra csábít. A kóstolhatunk sterlet filét, langusztával, uborkasalátával, kapros kagylószósz kaviárral, de garantáltan elvarázsol a grillezett bébi kukorica, a kukorica velouté, a barnított vaj és a pirított fenyőmag találkozása is.

A Stand25 bisztró pedig már a karácsonyra készül, elviteles formában kacsamáj terrine, halászlé, töltött káposzta, sült oldalas, kacsasült és somlói is kérhető.

Babel Budapest

A Babel Budapestben rombuszhalból és karfiolból készül egészen különleges halleves, ami valóban kihagyhatatlannak tűnik. Az elképesztően látványos fogások között a Kárpát-medence alapanyagai és hagyományai mellett a letisztult, skandináv hatás is érződik. Az őszi-téli menühöz pedig alkoholos és alkoholmentes elemeket tartalmazó italsort is végigkóstolhatunk.

Borkonyha

A Borkonyha őszi-téli kreációiban a szezonális alapanyagokon túl különleges elemek is megtalálhatók. Kiderül, hogy a kacsamájhoz a csicsókán kívül tökéletesen illik a kávé is, a vörösáfonyához remekül passzol a cékla és a vodka, a sütőtökös tésztának pedig a gomba és a fenyőrügy a tökéletes társa.

Costes

A Costes kulináris művészete az őszi-téli szezonban is zseniális fogásokat vonultat fel. A füstölt törpeharca és fehér busa mellé karalábé, champagne szósz, metélőhagyma és kaviár jár. A kacsamáj rochet mellé a tányéron alma chutney, tokaji aszú és briós fogyasztható. A sütőtök consommé zseniális az ökörpofával és a sütőtök gnocchi-val, az öreglaki őzgerinc ízvilágát pedig a cékla, a birsalma, a torma és a zöld dió teszi teljessé.

Essencia

Az Essencia még az olyan egyszerű ételt is, mint a tojásos nokedli hihetetlenül magas szintre tud emelni. Az őszi-téli újjászületésben a fekete szarvasgomba és a jégsaláta lesz a társa. A rákot hagymadzsemmel és céklával teszik teljessé, az érlelt marha rib-eye pedig zellerrel és S. Jorge sajttal válik még különlegesebbé. A Michelin-csillagos étterem kihagyhatatlan desszertje a portugál édesség, a Pão de Ló.

SALT Budapest

A SALT Budapestben már a menü első fogása is extra. A padlizsánkrém mellé hagymás-mákos-sajttallért és vérpudingot szolgálnak fel. Az ételt az erdélyi vinetta ihlette, ami tulajdonképpen egy padlizsánkrém. A padlizsánt megfüstölik és hagyományos módszerrel, egy fa késsel pépesre ütögetik. A krémet colaturával keverik össze – ami egy fermentált halszósz – majd mákos tallérra helyezik. A tetejére pedig ropogósra sült vérpuding kerül. A kóstolómenü összesen tizenöt fantasztikus ételt vonultat fel, kérhető vegetariánus és vegán változatban is.

42

Az esztergomi 42 Restaurant degusztációs menüjében Amuse Bouche, tonhal, kacsamáj burger, gévagombával tálalt lazac label rouge és kaviár is megtalálható. A mangalicához roppanós káposzta jár, a szegedi káposztát pedig homárral teszik teljessé. A tipikus téli ételnek számító szarvasgerinc zellerrel, misóval és piemonti mogyoróval kerül az asztalra.

A ház legújabb desszertje egy egyszerre krémes és roppanós, míg kívül meleg, belül már hűsítő élményt nyújtó édesség, a sült fagylalt, amit málna, menta és piemonti mogyoró kísér.

(Fotók: Hivatalos oldalak)

nagy sztori | szezonális | fogas | Michelin | ősz | michelin-csillag

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom