A Michelin-csillagos fine dining étterem, a Costes Downtown immár a borszortiment mellett sörpárosítással is kínálja öt- és hétfogásos menüjét, a tányérok mellé kerülő palackok közül pedig nyolc a Monyo Brewing Co. tétele. A hazai színtér egyik legdinamikusabb fejlődő kraft sörfőzdéje ezzel ismét szintet lépett.
A hazai kisüzemi sörfőzdék fejlődésével egyenes arányban egyre szélesebb körben vált elfogadottá a nézet, miszerint a sör is lehet presztízsital, olyan magas minőséget képviselő különlegesség, amely bearanyozza a pillanatot. Azaz egyre inkább beigazolódik a mondás, miszerint
a sör az új bor.
A szemléletváltás egyik katalizátora pedig a Monyo Brewing Co. volt, akik itthon elsőként jelentkeztek több, a legmagasabb minőségű összetevőkből főzött, a borokhoz hasonlóan évjáratos sörbranddel, mint a Boris The Blade nevű Russian imperial stout vagy a Franky Four Fingers nevű árpabor.
Emellett a különböző borászatokkal (Bodrog Borműhely, Gizella Pince vagy épp a Heumann Pincészet) való együttműködéseik révén úttörőnek számítanak a bor- és sörvilág házasításában is. Ezek fényében nem csoda, hogy megtalálták egymást a Costes Downtown étteremmel.
"Pár éve, amikor a kisüzemi sör hirtelen nemcsak itthon, hanem egész Európában elkezdett trendivé válni, már gondolkodtunk egy hasonló menün, de akkor még nem éreztük az emberekben a kellő nyitottságot, és hát a főzetek minősége sem mindig érte el az általunk elvárt szintet” – nyilatkozta Miguel Rocha Vieira executive chef.
"Ráadásul akkoriban még a felhozatal sem nekünk kedvezett. A Monyo szortimentjében azonban több olyan tétel is szerepel, amelyek kiválóan illeszkednek a már meglévő fogásokhoz, arról nem is beszélve, hogy a spontán erjesztésű söreik sokban hasonlítanak a borokra, így azokra a vendégkörünk is nyitottabb” – tette hozzá Pongrácz Péter, a Costes Downtown head sommelier-je.
Miguelnek mellesleg a kedvenc párosítása a mangalicakaraj és terrin körömpörköltmártással és sztrapacskával, amelyhez remekül illik a 2017-es Spontan Syrah a maga borszőlős jellegével. A sör és étel pazar együttállására tökéletes példa a posírozott és grillezett fürj choucroute-tel és kelbimbóval, amely mellé a Schatzi nevű szűretlen bajor búzasört kínálják, vagy a birsalmával és fahéjjal feladott túrógombóc és az ahhoz párosított Anubis nevű mézsör.
Az öt- illetve hétfogásos kóstolómenü összesen nyolc tányérja mellé érkeznek a Monyo Brewing Co. sörkülönlegességei. Aki ezt esetleg kevésnek érzi, annak csak tavaszig kell várnia: akkor ugyanis az étlappal együtt a párosítások is megújulnak.
kisüzemi sör | sörpárosítás | michelin-csillag | budapest | étterem | costes downtown
Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója
A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!