Adunk öt nyomós érvet, miért érdemes ellátogatni Norvégiába

A legtöbben a téli hidegből a nyári melegbe menekülnek, pedig vannak olyan csodahelyek, amiket időjárástól függetlenül érdemes meglátogatni. Miért éppen Norvégia? Öt ütős pontban érvelünk mellette!

A híres norvég fjordok

A fjord norvég szó, olyan keskeny tengeröblöt jelent, melyet meredek sziklafalak vesznek körül, és összeköttetésben áll a nyílt tengerrel.

Jócskán jutott belőle az országnak, sőt a legmélyebbek és leghosszabbak listáján is dobogós helyezést sikerült kiérdemelni. Például a Sognefjord 203 kilométer hosszú és 1308 méter mély.

Éjféli nap

Bár ez a jelenség a föld számos pontján elérhető, Norvégia azzal dicsekedhet, hogy itt tartanak a leghosszabb ideig megszakítás nélkül a fehér éjszakák:

hetvenhat végtelen napon keresztül!

Északi fény

Az Aurora Borealis az egyik legszebb természeti jelenség, káprázatos színű fényekkel ragyogja be a sötét égboltot.

Norvégiát nemes egyszerűséggel a sarki fény otthonának hívják, úgy tartják, arrafelé a legszebb az északi fény, mert a környezetvédelem miatt ott a legtisztább a levegő.

Csodaszép sziklák

A gyönyörű fjordok szép időben a legjobban a hatszáz-ezerkétszáz méter magasban található világhírű sziklatömbökről és sziklaalakzatokról csodálhatók meg.

Ilyen például a Lysefjorden fölé magasodó meredek Preikestolen és a Kjeragbolten, egy sziklahasadékba ékelődött több tonnás kő, amelyen a turisták szabadon sétálgathatnak.

A népszerűségi listát a keskeny Trolltunga vezeti, ami vízszintesen nyúlik ki a Ringedalsvatnet-tó vize fölé húsz méter hosszan.

Fatemplomok varázsa

Az Európa legritkább műemlékei közé tartozó dongatemplomokból egykor ezernél is több létezhetett, mára csupán harminc maradt fenn.

A 12. századból származó fatemplomok között találunk egészen picit, mindössze négy méter széleset és hat méter magasat, és negyven méter fölötti épületeket is.

Miért érdemes (még) Norvégiába utazni?

  • Norvégia legészakibb részén található a Spitzbergák, amely a csodás jégvilágával lenyűgöző látványt nyújt
  • Az ország méltán híres a fjordokról, melyek Norvégia varázslatos vidékeit tarkítják. Ilyen például a Nordjord, Hardangerfjord, Geirangerfjord, Naeroyfjord
  • az oslói Nemzeti Galériában a világhírű Edvard Munch művei is megtekinthetők
  • Oslóban, a Viking hajómúzeumban számos híres viking hajót láthatunk
  • a világ legveszélyesebb útjának tartott, az Atlanti-óceánon át vezető út, az Atlanterhavsveien lenyűgöző
  • ott található Európa legmélyebb tava, a Hornindalsvatnet-tó, melynek mélysége ötszáztizennégy méter, hosszúsága huszonkét kilométer
  • Trollstigenen, avagy a trollok útján a kirándulásunkat a trollok kíséretében tehetjük meg

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

fatemplomok | fjord | utazás | norvégia | látnivalók

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom