Miért eszünk sonkát húsvétkor?

Hímes tojás, csokoládé nyuszi és sonka. A húsvétvasárnap ezek nélkül szinte teljességgel elképzelhetetlen. De vajon miért pont sonka kerül az asztalra? 

A válasz nem is olyan bonyolult, mint gondolnánk:

ez most a szezonális.

A húsvéti vacsora fő étele a világ számos pontján a bárány volt. A zsidók felszabadulását és Egyiptomból való kivonulását ünnepelték ezzel. A szokás a kereszténység terjedésével párhuzamosan is megmaradt. A báránynak azonban az idők folyamán vetélytársa lett.

A téli hónapokban a gazdák ugyanis a gondosan előkészített sonkát bepácolták, a felfüstölést követően pedig a tavasz beköszöntére fogyasztható is lett. Nem volt szükséges tehát drága húst vásárolni, egyszerűen csak le kellett akasztani a füstölőből a gyönyörűen elkészült sonkát, hogy aztán megfőzzék, és tojás, torma, valamint friss kalács kíséretében az asztal ünnepelt sztárjává válhasson.

A sonka tehát nemcsak az íze miatt kerül évről évre az ünnepi asztalra, hanem azért is, mert tradicionális, szezonális és praktikus választás. Egyedülálló módon képes ugyanakkor arra is, hogy összehozza a családot és megteremtse a húsvét magával ragadó hangulatát.

Ha pedig már a sonkánál tartunk, nem lehet elmenni szó nélkül Gódor András mellett, akinek a tevékenységét "A Sonkás" és "A Sajtos" jelző is csak részben írja le. Szakmáját tekintve hentes, aki harmincnégy éve árul Budán, a Fény utcai piacon, amely akkor még kicsit másképp nézett ki, mint most. Huszonöt éve újították fel, és amikor András be-, pontosabban visszaköltözött, egy fontos döntést is hozott. Erről mesél ebben a cikkünkben.

(Forrás: The Daily Meal, fotók: Getty)

húsvét | ünnep | hagyomány | sonka | magyarázat

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom