Sorra jelennek meg a kutatások arról, hogy a mikroműanyagok mindenhol jelen vannak a víztől kezdve a levegőn át a testünkig. Bár az ellene való küzdelem olykor reménytelennek tűnik, néhány apróságot mégis tehetünk, ha csökkentetnénk az elfogyasztott plasztik mennyiségét.
Egy nemrég közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy ha a csapvizet öt percig forraljuk, majd lehűtve megszűrjük, a benne lévő mikroműanyagok legalább nyolcvan százalékát eltávolíthatjuk.
Mindezt a kutatók ásványi anyagokat, például kalcium-karbonátot nagy mennyiségben tartalmazó, vagyis "kemény" csapvízen tesztelték, amelyet nano- és mikroműanyagokkal (NMP) szennyeztek.
A kutatók felforralták a vizet, a kalcium-karbonából pedig természetes módon szilárd, meszes lerakódás, vagyis vízkő képződött, és ez csapdába ejtette a műanyagrészecskéket is. Ezt az anyagot pedig egy egyszerű kávéfilterrel fel lehet fogni.
Mint Eddy Zeng, a kínai Jinan Egyetem környezetkémikusa, a tanulmány egyik szerzője egy interjúban elmondta, ha a vizet felforraljuk, naponta kétszer-ötször kevesebb mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mintha forralás nélkül innánk a csapvizet.
De ahhoz, hogy az eljárás hatékony legyen, a víznek elegendő kalcium-karbonátot kell tartalmaznia a műanyagok megkötéséhez. A kutatásban a háromszáz milligramm kalcium-karbonátot tartalmazó víz a műanyagok közel kilencven százalékát megkötötte. A hatvan milligrammnál kevesebb kalcium-karbonátot tartalmazó mintákban azonban a forralás mindössze huszonöt százalékkal csökkentette a műanyagok szintjét.
A kutatás ugyanakkor csak három gyakori műanyagtípust vizsgált, a polisztirolt, polietilént és a polipropilént.
Az ivóvízellátást sok helyen nemcsak a szennyezés, hanem a vízhiány is fenyegeti.
(Forrás: Smithsonian Magazine, képek: Getty Images, Unsplash)
eltávolítás | ivóvíz | víz | mikroműanyag | forralás
Csak ekkor lehet kipróbálni a Bang & Olufsen csúcsmodelljeit Magyarországon
Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van
![](https://roadster.hu/uploads/2024/06/roadster-16-promo.jpg)
Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.
Megnézem, mert érdekel!