Ezzel a pofonegyszerű módszerrel otthon is megszabadíthatjuk a mikroműanyagoktól a csapvizet

Sorra jelennek meg a kutatások arról, hogy a mikroműanyagok mindenhol jelen vannak a víztől kezdve a levegőn át a testünkig. Bár az ellene való küzdelem olykor reménytelennek tűnik, néhány apróságot mégis tehetünk, ha csökkentetnénk az elfogyasztott plasztik mennyiségét.

Egy nemrég közzétett tanulmányban a kutatók megállapították, hogy ha a csapvizet öt percig forraljuk, majd lehűtve megszűrjük, a benne lévő mikroműanyagok legalább nyolcvan százalékát eltávolíthatjuk.

Mindezt a kutatók ásványi anyagokat, például kalcium-karbonátot nagy mennyiségben tartalmazó, vagyis "kemény" csapvízen tesztelték, amelyet nano- és mikroműanyagokkal (NMP) szennyeztek.

A kutatók felforralták a vizet, a kalcium-karbonából pedig természetes módon szilárd, meszes lerakódás, vagyis vízkő képződött, és ez csapdába ejtette a műanyagrészecskéket is. Ezt az anyagot pedig egy egyszerű kávéfilterrel fel lehet fogni.

Mint Eddy Zeng, a kínai Jinan Egyetem környezetkémikusa, a tanulmány egyik szerzője egy interjúban elmondta, ha a vizet felforraljuk, naponta kétszer-ötször kevesebb mikroműanyagot viszünk be a szervezetünkbe, mintha forralás nélkül innánk a csapvizet.

De ahhoz, hogy az eljárás hatékony legyen, a víznek elegendő kalcium-karbonátot kell tartalmaznia a műanyagok megkötéséhez. A kutatásban a háromszáz milligramm kalcium-karbonátot tartalmazó víz a műanyagok közel kilencven százalékát megkötötte. A hatvan milligrammnál kevesebb kalcium-karbonátot tartalmazó mintákban azonban a forralás mindössze huszonöt százalékkal csökkentette a műanyagok szintjét.

A kutatás ugyanakkor csak három gyakori műanyagtípust vizsgált, a polisztirolt, polietilént és a polipropilént.

Az ivóvízellátást sok helyen nemcsak a szennyezés, hanem a vízhiány is fenyegeti.

(Forrás: Smithsonian Magazine, képek: Getty Images, Unsplash)

eltávolítás | ivóvíz | műanyag | forralás | csapvíz

FOLYTASD EZZEL

Ezekbe az európai városokba menj idén nyáron a legjobb sörökért!

Ikonikus és modern kedvencekkel éli meg a tavaszt az egyik leghíresebb hazai vendéglátóhely

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom