Órát ajándékozni mindig jó ötlet – Ezekkel a modellekkel aligha lövünk mellé

A kedves olvasó azt várhatja most, hogy megmondom, milyen órákat érdemes karácsony alkalmából vennie. Ez Mátyás királyosan így is lesz, meg nem is.

Napjainkban a szeretet ünnepe hatalmas marketingfogássá vált. A karácsonyi időszakban, ami a plazáknak és karácsonyi leárazásoknak köszönhetően már november közepén-végén elindul, mint az őrült vásárolunk be szeretteinknek, rokonainknak, hiszen karácsony van, ajándékot kell venni. Gyakorlatilag szeptember után a hétköznapokban megszokottnál nagyobb összegű tételekre könnyedén rámondja az ember, hogy akkor majd karácsonyra. Nem olvastam sehol azt, hogy Jézus kiállt hívei elé, és mondá: vásároljatok és vásároljatok, mindent, amit az évben még nem vettetek meg, születésnapom alkalmából...

Természetesen én is ünneplem a karácsonyt és megajándékozom a szeretteim, ebben nőttem fel, gyerekként elképesztően vártam mindig, és volt, hogy órát kaptam karácsonyra – egy Casiót. A legnagyobb ajándék mégis az, hogy békében, rohanás és folyamatos telefonálás, levelezés nélkül együtt tudunk tölteni néhány napot.

Ha már úgyis ajándékozunk és úgyis órát ajándékozunk – ami nagyon jó ötlet, hiszen az óra jó, órakedvelőknek nagyon fontos dolog, és egyébként is, egy jól kiválasztott óra az örökkévalóságig tart –, akkor érdemes olyat vennünk, ami tetszik a megajándékozottnak.

És ez az adott óra legfontosabb tulajdonsága.

Nem lehet ajánlót írni, hogy milyen órát ajándékozzunk: ez annyira egyénfüggő, hogy írhatom én, Orient Mako III-at, vagy Omega Seamastert, vagy Patek Philippe Calatravat kell venni, de nem ez számít, hanem az, hogy akinek adjuk, annak tetsszen. Ettől független a három felsorolt darab mind jó ajándék lehet.

Omega Seamaster Diver 300M

Az óragyártók is kitesznek magukért, ebben az időszakban különösen. Kirakati dekorációk, reklámkampányok, márkától függően visszafogottan, vagy úgy, hogy ne lehessen elmenni mellette szó nélkül. Ennek mindenkori bajnoka számomra a Cartier, a Winter Tale című karácsonyi animációs filmjeivel, melyek olyan hangulattal töltik meg az összes érzékszervünket, hogy a következő lépés a Cartier webshopba vezet.

De az Omega ünnepi üdvözlővideójától vagy a Patek-kirakatoktól is magával ragadhat minket a karácsonyi hangulat.

És ez az a pillanat, amikor kézen fogjuk a párunkat, odahúzzuk a gép elé, és sokat sejtetően megkérdezzük, vajon mi az, ami tetszik neki. Valahogy arra tereljük a beszélgetést, és máris sokkal közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy valami olyasmit vegyünk, amivel tényleg eltaláljuk a másik ízlését.

Mert karácsonyra órát venni igenis jó dolog. Akár magunknak is. A karácsony az ajándék és a szeretet az elmúlt évek, évtizedek során eggyé vált, főleg, ha ez az együttállás decemberben jön el. Tudunk majd úgy emlékezni rá, hogy ezt karácsonyra kaptam... És ez az emberek többségének fontos és jóleső érzés.

Karácsonyi hangulat a Grand Seiko Snowflake számlapján a hópehelyre emlékeztető textúrával

Vegyünk tehát órát karácsonyra, akár magunknak, akár szerettünknek! Azt, hogy újat, vagy használtat, ötvenezerért, hatszázezerért, vagy hárommillióért, mindenki döntse el maga. Ahogyan azt is, hogy egy butikban választ-e új modellt – nagyon sok olyan típus van, amit bár tavasszal bemutattak a Baselworldön, viszont csak nemrég, novemberben kerültek a butikokba. Érdemes lehet végigjárni a szimpatikus márkákat, ez is egy kellemes szombat délelőtti program lehet. Már kint van a gesztenyeárus az Oktogonon, ahogy végigsétálunk az Andrássyn a Deák felé el is fogy, és végignézhetjük néhány nagyobb márka kirakatát. Aztán a Vörösmarty tér irányában folytatva utunkat, ahol magunkhoz vehetünk pár deci forralt bort – dubaji árazás mellett –, körbejárjuk a megmaradt néhány óraboltot, és máris sokkal többet tudunk arról, mi kerüljön a fa alá.

Jaeger-LeCoultre Reverso. Egy igazi klasszikus nőnek, férfinak egyaránt

Ha nem a legelejéről kell indulnunk, és tudjuk, hogy mi a cél, sokkal egyszerűbb dolgunk van. Akár az említett butikos megoldás, akár például a Facebook is segítségünkre lehet. Hiszen órából nem csak újat lehet kapni, ott van még a használt, a vintage és az antik is. Mindegyiknek megvan a maga szépsége, előnye, és olykor hátránya is, de ehhez a vonalhoz köthetünk például olyan darabot, ami a megajándékozott születési évéből, vagy mondjuk megismerkedés évéből származik. Ehhez nem is kell körbejárni a várost, elég ellátogatni Magyarország legszínvonalasabb óravásárába, a Chronomeetingre, ami éppen még az ünnepek előtt, december 16-án, ezüstvasárnap lesz a Corinthia Hotelben.

Ott az újtól kezdve az antik darabokon keresztül a limitáltakon át bármit kifoghatunk, csak leleményesség és figyelem kell hozzá.

Azt ígértem, Mátyás királyos lesz ez az írás, így tartozom még néhány konkrétummal. Személy szerint kiváló női órának, ezzel együtt nagyon szép – akár karácsonyi – ajándéknak gondolom az Omega Constellation teljes típuscsaládját, egészen a kilencvenes évek elejétől napjainkig, a letisztult, mindenhez hordható acélváltozattól a kövekkel kirakott arany-acél darabokig. Gyönyörű óra a Cartier Santos, Tank és Ballon Bleu, elképesztő múltra visszatekintve. De egy 26 vagy 31 milliméteres Rolex Datejustot sem vágna egy nő sem hozzánk – feltéve, ha eltaláltuk az ízlését.

A férfiórák tere valamivel nehezebb. Lényegesen nagyobb a választék, de sikermodellek itt is vannak. Az Omega Seamaster Diver 300m-en és a Rolex Oyster Perpetualtól kezdve a Submarinerig számtalan típus, de szerényebb árkategóriában a Steinhartok, Certinák között, vagy egy lépcsővel feljebb a Longines kollekciójában elegáns klasszikusokat, a Radónál elképesztő technológiával készült, letisztult, karcálló kerámiatokos órákat találunk, csak hogy még nehezebbé tegyem az eddig talán egyértelmű döntést.

Egy női Omega Constellation

Verdikt

Továbbra is azt gondolom, az óra nem tipikus karácsonyi ajándék, amellett, hogy mégis nagyon jó dolog órát ajándékozni. Viszont megtehetjük ezt az év bármely pillanatában, nem kell vele december 24-ig várnunk, hacsak nem egy speciális karácsonyi vagy téli modellről van szó. Ilyen nem is jut most eszembe, de egy Omega Speedmaster Alaska Projectet szívesen látnék a fa alatt. A legfontosabb a karácsonyi óraválasztáskor nem az, hogy kicsi vagy nagy, hogy arany vagy acél, kvarc vagy mechanikus szerkezetes – nyilván mechanikus! –, hanem az, hogy annak, akit megajándékozunk, valóban elnyerje a tetszését. Amíg a megfelelő darabot keressük, érdemes nem csak utánaolvasni, hanem -nézni is.

A cikk szerzője a Kronometer.hu oldal főszerkesztője/szerzője. További remek órás cikkért nézz körül az órák világában!

(Fotók: a szerző, Rolex, Omega)

Seiko | Rolex | női | férfi | karácsony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom