Mindent a textilfestékekről

A textilfesték használata rendkívül nagy népszerűségre tett szert az utóbbi időben, és nem véletlenül. A kreativitás területén számos lehetőséggel kecsegtet: a segítségével újragondolhatod a már megunt ruhadarabjaidat, illetve felfrissítheted vagy átalakíthatod az otthonodban lévő anyagokat.

No, de a belőle manapság elérhető széles választék eléggé zavarba ejtő tud lenni, és még a legrutinosabbakat is képes elbizonytalanítani. Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben átbeszéljük, mit érdemes tudni a textilfestékről és magáról a textilfestésről.

Kezdjünk is bele!

A textilfesték és más egyéb festékek között leginkább abban rejlik a különbség, hogy mosásálló, vagyis ha ráfestesz vele egy mintát mondjuk egy pólóra, amelyet a száradást követően közepes hőfokon belevasalsz az anyagba, akkor az a mosást követően is garantáltan ott marad.

Kétféle csoportba sorolható

Az egyikbe tartoznak a transzparens változatok, amelyek élénk színűek, jól pigmentáltak, és remekül keverhetőek egymással. Ha az utóbbira esne a választásod, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy inkább fehér vagy tónusazonos textilen fess, mivel az így kapott tiszta, kissé áttetsző színek ezeken mutatnak a legjobban.

A másikba pedig a fedő típusok tartoznak, amelyek nagyon jól takarnak, így nyugodtan alkothatsz velük akár fekete anyagra is. Abban az esetben viszont, ha kevered az árnyalatokat, akkor inkább matt, pasztell színeket kapsz majd, így másféle textilre lesz szükség.

Természetesen a transzparens és fedő színek is keverhetőek egymással. Ebben az esetben is tökéletes lesz a végeredmény.

Hogyan történik a textilfestés?

Bármelyik textilfestékre is essen a választásod, a használat előtt a festendő anyagot mindig mosd ki öblítő használata nélkül! Majd készítsd elő a felületet, ahol dolgozni fogsz! Minden esetben takard le, és helyezz el elérhető közelségbe néhány nedves rongyot, hogy ha kifröccsen a festék, akkor azonnal fel tudd törölni!

Emellett fontos ügyelned még arra, hogy a festéket először kicsiben próbáld ki, és csak utána ess neki az egész anyagnak, hogy lásd, valóban működik-e vagy sem. Persze akkor sem történik tragédia, ha ez a lépés kimarad, mivel a festék könnyen lemosható. Némi vízre lesz szükséged az eltávolításához.

Hogy magát a festést milyen eszközzel végzed, az csakis rajtad múlik. Ha szeretnéd, akkor bevetheted akár az ujjaidat is. De ha mégis az ecsetre esne a választásod, akkor kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő méret kiválasztása.

A festék általában egy nap alatt szárad meg teljesen

Ezt követően megtörténhet a fixálás, amelyhez használhatsz hajszárítót, illetve vasalót, vagy ha jó idő van, akkor akár ki is rakhatod a napra szárítani az anyagot. Amennyiben a selyemre esett a választásod, akkor mindenképpen az utóbbit javasoljuk, mivel a vasaló károsíthatja a szálakat.

A kész ruhadarabot pedig 48 óra elteltével már mosógéppel is kimoshatod, amely után bátran hordhatod. Fontos: a szárítógépben való szárítást egyáltalán nem javasoljuk!

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom