A mobilok adataiból derült ki, hová utazik a legtöbb magyar: nemcsak nyáron népszerű az úti cél

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók forgalmi adatait elemezve tudta meg többek között azt is, hogy melyek a magyarok legkedveltebb úti céljai.

Több év adatai alapján megállapították, hogy a roamingforgalmat bonyolító SIM-kártyák aránya nyáron jelentősen, harmincnyolc százalékkal megnő, miközben a hazai hang- és adatforgalom némileg visszaesik. Ezt a növekedést "nyaralási többletnek" nevezik.

A hatóság szerint ugyanakkor az utazáskor érdemes szem előtt tartani, hogy egy SIM-kártya az úti célon túl a köztes országok hálózatára is rácsatlakozhat, és előfordulhat nem szándékolt roaming is, amikor valaki véletlenül kapcsolódik külföldi hálózathoz még a határon belül. Talán ezen tényezők is közrejátszanak abban, hogy az országok roaming szerinti toplistáján az első három helyezett mindegyike szomszédos állam, de a szomszédaink a közelségük miatt egyébként is népszerű úti célok lehetnek.

Mind nyáron, mind éves átlagban Ausztria a legnépszerűbb ország, ahol nyaranta a magyar SIM-kártyák nyolc és fél százalékával telefonáltak vagy interneteztek.

A nyári többlet ugyanakkor Ausztria esetén nem jelentős (tizenhét százalék), a látogatók száma egész évben magas a téli sportok és az egyéb turisztikai kínálat mellett a bevásárlóturizmusnak, az ott munkát vállalóknak, illetve a távolabbi nyugati országokba utazóknak is köszönhetően.

A második helyen álló Horvátország viszont a roamingadatok alapján tipikus üdülési cél.

Nyáron a SIM-ek 6,2 százaléka forgalmazott horvát mobilhálózaton, a nyári többlet pedig kiugróan magas, 138 százalékos volt az éves átlaghoz képest. A rangsor harmadik helyén a szintén szomszédos Szlovákia áll 5,1 százalékkal, Ausztriához hasonló, mérsékelt nyári emelkedéssel.

Csak a nyári többletet tekintve Görögország vezet 182 százalékkal, Horvátország a második, majd Bulgária, Ciprus, Szlovénia és Olaszország következik.

Így a mobilhasználati szokásokból egyértelműen látszik, hogy nyáron az emberek még mindig a déli tengerpartokra vágynak az egyre gyakoribbá váló hőhullámok ellenére, melyek a szakemberek szerint a jövőben alapjaiban változtathatják meg a nyaralási szokásokat.

Ezért jobb, ha nem kapcsolod ki hosszú időre a telefonod Horvátországban, de arra is fontos figyelned, hogy hol töltöd a lemerült eszközt.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images, Unsplash)

legnépszerűbb | roaming | magyarok | utazás | mobil

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom