Elköltöztetik a Mona Lisát, itt lesz az új helye

Hiába próbálták megrongálni, lopták el és másolták le, a Mona Lisa túlélt minden atrocitáskísérletet, és méltóságteljesebben függ a Louvre Salle des Etats termében, mint valaha. Azonban talán már nem sokáig.

A körülbelül 834 millió dollárt érő festmény 220 éve, 1804 óta található ott, de egyre nehezebb megnézni: mindig hatalmas a tömeg körülötte, és kicsi a hely. Ez a leglátogatottabb műalkotás az egész világon, és évente tízmillió ember kíváncsi rá. Da Vinci híres portréját viszont előbb-utóbb új otthonba költöztetik.

Mint Laurence des Cars, a Louvre igazgatója elmondta, a jelenleg terem már nem megfelelő a látogatók fogadására, és úgy érzik, e tekintetben "nem végzik megfelelően a dolgukat". Ha viszont a Mona Lisa külön termet kap, nem kell többé csalódniuk az embereknek.

Vincent Delieuvin, tizenhatodik századi művészetre specializálódott főkurátor szerint Da Vinci azt szerette volna, ha a néző „szemtől szemben” kapcsolatot alakít ki a festménnyel. Most azonban a néző nagyobb eséllyel kerül szemtől szembe egy szelfibottal. "Ez egy nagy terem, amelyben a Mona Lisa hátul, biztonsági üvege mögött látható, így első pillantásra olyan, mint egy postai bélyeg".

A festmény továbbra is a Louvre-ban marad, de külön szobát kap majd az alagsorban.

Mint Delieuvin hozzáfűzte, sokáig gondolkodtak a lépésen, de ezúttal mindenki egyetértett. Az új szoba része lesz egy nagyobb felújításnak, amely során a múzeum új bejáratot is kap. Azt egyelőre nem tudni, mikor kezdődnek a munkálatok.

Egy másik híres párizsi múzeum viszont jövőre öt évre bezárja a kapuit.

(Forrás: TimeOut, képek: Getty Images)

mona lisa | Da Vinci | felújítás | louvre | festmény

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram