Akár öt métert is nő, majd csökken a Mont Blanc magassága, kiderült, mi az oka

A Mont Blanc jelenleg 4805,59 méter magas, két méterrel alacsonyabb, mint két évvel ezelőtt volt. 

Évente körülbelül harmincezren próbálják megmászni a Mont Blanc-t, ez a kihívás pedig most valamivel könnyebbnek tűnik. A kutatások szerint ugyanis az elmúlt két évben Európa legmagasabb hegye két méterrel ment össze, így jelenleg 4805,59 méteres.

Jean des Garets, délkelet-franciaországi  szakértő szerint a 2,22 méteres zsugorodás hátterében a nyári csapadékmennyiség csökkenése állhat. A Mont Blanc két éven belül ismét megnőhet. Nem ez az első alkalom ugyanis, hogy ekkora változást tapasztalnak.

A hegy sziklás csúcsának magassága attól függően változik, hogy

a szél és a csapadékos időjárás milyen vastag jég- és hótakarót képez rajta.

A kutatók 2001 óta kétévente mérik a Mont Blanc-t, 2007-ben számított a legmagasabbnak, akkor 4801,9 méteres volt. 2019-ben szokatlanul alacsony eredményt mértek, de ezt a szakértők nem tartották reprezentatívnak, ezért hivatalosan nem is adtak róla tájékoztatást.

„A Mont Blanc magassága időtlen idők óta ingadozik” – mondják a szakemberek. Az erős téli szél általában több havat fúj el, mint nyáron, ami azt jelenti, hogy a csúcs az ősz kezdetekor magasabb, mint kora tavasszal.

„Sokat tanultunk ezekből a mérésekből. Tudjuk, hogy a csúcs magassága folyamatosan ingadozik, legfeljebb öt méteres változásokkal” – mondta des Garets. A szakértők a klímaváltozás következtében az alpesi gleccserek gyorsabb olvadását is megfigyelték. Adataik szerint 2000 és 2020 között térfogatuk körülbelül egyharmadával csökkent. Csak 2022-ben a gleccserkutatók úgy vélik, hogy a fennmaradó tömeg akár hét százaléka is eltűnhetett.

(Forrás: Daily Mail, fotók: Getty)

magasság | klímaváltozás | hegy | időjárás | éghajlatváltozás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom