Mosás az energiahatékonyság jegyében

Egy kicsit fellélegezhet hamarosan a bolygó, annak hatására, hogy úgy tűnik, komoly változások történnek a háztartási eszközök használata, illetve kiválasztása terén. Az emberek ugyanis nagymértékben módosítottak korábbi szokásaikon, habár ebben az energiaárak növekedése is komoly szerepet játszott.

Már nem mindegy, hogy mennyi energiát használunk!

A Márkabolt.hu energiahatékony mosógépei is keresettebbé váltak az utóbbi időszakban. Az Electrolux Group komplex vizsgálatának eredményei is azt mutatják, hogy a vásárlók körében eléri az 58%-ot azok aránya, akik elsősorban a készülék energiahatékonyságának mértéke alapján tervezik beszerezni leendő háztartási berendezéseiket.

Az energiafogyasztással kapcsolatosan megfogalmazódó aggodalmak mértéke is hatalmasat nőtt, a kutatás résztvevői között 83% volt azok aránya, akik több figyelmet fordítanak erre a kérdésre.

Milyen változásokat igazolt a vizsgálat?

A “The Truth About Laundry” néven futó projekt igazán izgalmas eredményekről számolt be. A legnagyobb módosítást a háztartási eszközök használati módjában találták. Egészen konkrétan ez azt takarja, hogy rengeteg otthonban alacsonyabb hőmérsékleten mosnak.

A szokásokban történő változásban mintegy 35 millió háztartás érintett, ami környezetszennyezés szempontjából is komoly lépésnek bizonyul, hiszen majdnem 1 millió tonna szén-dioxid-kibocsátástól mentettük meg ily módon a bolygót, ami már igazán jelentős eredménynek bizonyul. Lássuk a konkrét számokat, mit is jelent mindez a gyakorlatban!

Új szokások a láthatáron

A 2020-as év úgy tűnik igazi mérföldkőnek bizonyult ebben a tekintetben. Azóta ugyanis komoly eredmények születtek:

  • 35 millió otthonban immáron 30 °C-on tisztítják a ruhákat.
  • Ez a módosítás Európa számára meghaladja a 952 000 tonnányi CO2-kibocsátásának megtakarítását, azaz ennyivel kevesebb káros anyag terheli a levegőt.
  • Három évvel ezelőtt a háztartások 35%-a, ma már 44%-a választja ezt az alacsonyabb mosási hőmérsékletet.

Amennyiben a tendencia megmarad…

Ha továbbra is marad ez az intenzív lendület, akkor várhatóan már a 2025-ös évre elérhetjük azt, hogy Európában majdnem az összes háztartás a 30 °C-os hőmérsékletet válassza a mosáshoz. De más pozitív eredmények is megmutatkoztak:

  • A háztartások 86%-ában jelenik meg a törekvés arra nézve, hogy mérsékeljék az energiafogyasztásukat.
  • Az összes vizsgált otthonnak az 56%-a módosított ennek érdekében korábbi szokásain, ami több területet is érintett.
  • 43% odafigyel, hogy teljesen megtöltse a gépet.
  • 31% többször is viseli a ruhadarabjait mosás előtt.
  • 29% az éjszakai időszakban végzi el a mosást.
  • 30% Eco-beállításokat alkalmaz.

A jelek szerint tehát a lehető legjobb irányba haladunk. Te hogyan változtattad meg korábbi szokásaidat?

Attól függetlenül, hogy ezeket a tendenciákat részben az energiaárak növekedése, valamint a gazdasági és politikai változások indukálták, üdvözlendőek a környezetvédelem szempontjából.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Mit érdemes tudni az oázisról?

Hatékony kommunikáció a munkahelyi sikerekért

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram