Idén már ezt a tárgyat is kötelező magával vinnie minden mászónak a Mount Everestre

A 2024-es szezonhoz közeledve Nepál egy új követelményet támaszt a mászókkal szemben.

Több utazási iroda eddig is adott nyomkövető chipet az utazóinak, ettől az évtől azonban minden csúcsra indulónak kötelező lesz használni az eszközt, amelynek segítségével lerövidíthető a keresési és mentési idő baleset esetén.

A hegymászók tíz-tizenöt dollárnak megfelelő összegért (3600-5500 forint) bérelhetnek az államtól GPS-es chipet, amelyet a kabátjukba varrnak. Amikor pedig visszatérnek az útról, a chipet eltávolítják.

Mint Rakesh Gurung, a nepáli turisztikai hivatal igazgatója elmondta, a chipeket "egy európai országban" gyártották, de azt nem árulta el, hogy hol és melyik cégnél.

Az emberek többsége Nepálon keresztül indul az Everestre, ahol 11 ezer dollárnak megfelelő összegbe (mintegy négymillió forintba) kerül a mászóengedély. Ehhez jön még a felszerelés, az élelmiszer és a kiegészítő oxigén költsége, a serpák díja és egyéb kiadások, amelyekkel együtt a hegy megmászásáért körülbelül 35 ezer dollárnak megfelelő összeget (majdnem 13 millió forintot) kell fizetni.

A világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc Nepálban található, és az ország jelentős turisztikai bevételeket szerez a hegymászásból. Tavaly rekordszámú, 478 mászóengedélyt adtak ki. Összességében akár két hónapba is telhet, míg valaki megmássza a Mount Everestet, az időjárás pedig általában csak május közepén alkalmas a csúcstámadásra.

A Mount Everest nem meglepő módon ott van a világ legveszélyesebb kirándulóhelyeinek toplistáján, ugyanakkor Nepál biztonságosabb hellyé vált az elmúlt években.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

hegymászó | nyomkövető | mount everest | hegymászás | himalája

FOLYTASD EZZEL

Káosz Dubajban, leállt a reptér, mindenki maradjon otthon

Száznegyven éjszakán át hajózhatunk a világ legszebb vizein ezen az új körutazáson

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram