Közel ötezer műanyaghulladékból készült installáció a világ egyik legszebb strandján

Liina Klauss művész összeállt Skye Moret amerikai tudóssal és Moritz Stefaner adatelemzővel, hogy megalkossanak egy rendhagyó installációt, ami olyan hulladékokból készült, melyeket önkéntesek gyűjtöttek a Balin található strand tisztítása során.

A nem mindennapi alkotás Az örök műanyag névre hallgat, és azt szemlélteti, hogy az 1950-es évek óta gyártott 8,3 milliárd tonna műanyag milyen környezeti hatással jár.

Az installáció elkészítésében olyan önkéntesek segédkeztek, akik Bali partjainak megtisztítása során gyűjtöttek hulladékokat. Klauss szerint azonban céljuk volt az is, hogy rámutassanak:

a tudomány új ismereteket ad nekünk a világról, a művészet új perspektívákat ad a megfigyeléséhez, a kettő egyesítésének pedig óriási ereje van.

Az  installációban szereplő színeknek szimbolikus jelentőségük van, hiszen a 8,3 milliárd tonna műanyaghulladék sorsát jelenítik meg. A fekete szakasz az összes valaha gyártott műanyagot szimbolizálja, amely aztán különböző színekre halványul és külön folyamokká válik. A fehér az eldobottat jeleníti meg, a zöld az újrahasznosítottat, a vörös az elégetett, a kék a még mindig használt műanyaghulladékra utal. A különböző színek használata az installációban arányos a valódi statisztikai adatokkal.

Az elmúlt tíz évben a Klauss több mint ötven művészeti installációt alkotott meg a környezetvédelem jegyében Hongkongban, Indonéziában, Tajvanon, Thaiföldön és Malajziában. A mostani alkotás elkészítése tizenkét órát vett igénybe, harminchat órán keresztül volt megtekinthető és hat óra alatt szerelték szét.

Látványos trompe l’oeil installációs sorozatának folytatásaként a francia street art-os, JR új, igazán monumentális alkotást készített a híres római Palazzo Farnese homlokzatára. Az épület a francia nagykövetségnek ad otthont és a művésznek köszönhetően a reneszánsz palota egy teljesen újszerű arcát mutatja meg.

(Forrás: Designboom, fotók: Liina Klauss)

hulladék | környezetvédelem | műanyag | installáció | fenntarthatóság

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom