Hamarosan egy több mint egytonnás műhold zuhan a Földre

Az Európai Űrügynökség egyik időjárási műholdja befejezte a pályafutását.

Az Aeolus feladata a szelek feltérképezése volt, amelyet egy kibocsátott lézersugár segítségével oldott meg. Ezzel követte a levegő mozgását a föld körül, különböző magasságokban.

Öt éves pályafutása azonban véget ért, viszont 2018-ban, amikor fellőtték, még nem volt annyira elterjedt a mai protokoll, melynek célja, hogy az űrszemét irányítottan jusson vissza a földre. Ma már ilyen esetben a lejárt szavatosságú eszközöket vagy úgy terelik, hogy biztonságos helyre zuhanjon, vagy úgy építik fel, hogy visszatérve teljesen elégjen a Föld légkörében.

A műhold 2018-ban, szállításra készen az Airbus toulouse-i gyárában

A több mint egy tonnás Aeolusszal azonban egyiket sem lehet maradéktalanul megtenni, a hajtóműve ugyanis túl gyenge ahhoz, hogy teljes mértékben irányítani lehessen, hová érkezik, és a hardverének akár húsz százaléka, valószínűleg a grafittávcső és az üzemanyagtartály néhány része is megmaradhat, mire a Föld felszínére ér.

Az Európai Űrügynökség mégis azon dolgozott, hogy sikerüljön részben irányítania a zuhanást:

először több lépésben 120 kilométeresre csökkentették a magasságát, innen fog lezuhanni, valószínűleg az Atlanti-óceánba, délről észak felé haladva.

A szakemberek szerint mindez a lakott területektől távol történik, így nem kell attól tartani, hogy emberi életet veszélyeztetne.

A műholdakat számos célra lehet használni, néha egészen szokatlan ötletek is adódnak.

(Forrás: BBC, képek: Getty Images, Unsplash, SNL)

időjárás | zuhanás | műhol | Aeolus

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom