A Nehru-parton randizik a magyar irodalom és a zene

Hogy hangzik dalban Kosztolányi Dezső egyik kultikus verse? Miként emlékezzünk a 100 éve született Pilinszky Jánosra? Miként kapcsolódik össze Jónás Vera és Zalán Tibor egy-egy vers kapcsán? Milyen mesét zenél el Dresch Mihály és Szalóki Ági? A MŰVÉSZKERTben hamarosan kiderül!

Az idei nyarat nagyon várta az ország. A szabadságot, a fellélegzést, a programokat. És a nyár végi tradicionális ünnepet, augusztus 20-át, illetve az azt körülvevő napokat, hiszen a tavaly elmaradt ünnepségsorozatok után idén végre igazi fesztiválhangulatot élhetünk át. A megszokott programok mellett idén újdonságokkal is találkozhatnak az érdeklődők az augusztus 19. és 22. közötti Szent István Napok alkalmából.

A Petőfi-híd pesti lábánál, a Bálna mögött, a Nehru-parton idén először a kultúráé és az irodalomé a főszerep: a MŰVÉSZKERT különleges nagyszínpadán három nap alatt 8 program és 22 fellépő várja az irodalom és zene szerelmeseit felolvasóestekkel, koncertekkel, zenés előadásokkal. A színpadot könnyű lesz messziről is észrevenni, ugyanis mellette egy hatalmas könyvtorony magasodik majd, amely a magyar irodalom legnépszerűbb könyveit szimbolizálja - a különleges installáció a programok idején színpadként funkcionál majd, az előadások között pedig látványosságként ékesíti Budapestet és rendhagyó fotófalként kitűnő helyszín lehet a pillanat megörökítésére, becsekkolásra is.

A program mindhárom napján különleges előadások, performanszok kelnek életre a színpadon: kortárs írók, zenészek és színművészek irodalmi művek, a magyar irodalom klasszikus és kortárs alkotásai köré szerveződve beszélgetnek és impovizálnak zenében. A programok között éppúgy megjelenik Pilinszky János, Kaffka Margit, Kosztolányi Dezső vagy Szabó Magda életműve, mint Varró Dániel, Háy János és Zalán Tibor kortárs reflexiói. Az irodalom nemcsak a könyvekben lakozik, hanem az olvasás közösségi, összművészeti élmény – ezt mutatják meg a rendezvény 3 napján a MŰVÉSZKERTben – kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Az esemény szerkesztő-házigazdája Juhász Anna irodalmár lesz, aki így ajánlja a programot:

„Mindhárom napnak van egy mottója, amely már alapjaiban meghatározza, hogy mire is számíthatunk. Líra, Dráma, Epika – a szent, a profán, a népzene, a mese, az érzelmek találkozása, a szabadság – sokesetben olyan motívumokat helyeztünk középpontba, amelyek kapcsolódnak az ünnephez (szabadság, egyesítés, kenyér, ünnep), vagy aktuálisak a jelen életünkben (szerelem, életöröm, áldás, centenárium). Bízunk abban, hogy a közönséggel együtt gondolkodva, sokszor egyedi, erre az alkalomra létrejövő előadásokkal meghatározó művészeti programokat mutathatunk, s ebben a tükörben magunkat is meglátjuk: hisz az irodalom, egy-egy könyv minden alkalommal bennünk folytatódik.”

A programok délután 14 órakor kezdődnek, 20-án kettő, 21-én, szombaton és 22-én vasárnap három-három egyenként 60 perces blokkban. Néhány név a közreműködők közül: Varró Dániel, Háy János, Trill Zsolt, Lackfi Dorottya, Prieger Zsolt, Törőcsik Franciska, Jónás Vera, Tompos Kátya, Hrutka Róbert, Wunderlich József, Szalóki Ági, Kerekes Vica, Dresch Mihály, Barabás Lőrinc és sokan mások.

A teljes programot itt találjuk.

szent istvan napok | irodalom | nehru part | film

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom