Múzeummá alakul Európa egyik legszebb városháza, kiköltözik az önkormányzat

Múzeumként nyílik meg, és teljes körűen látogathatóvá válik a brüsszeli városháza tavasztól.

A belga főváros vezetése január közepén költözik ki a történelmi épületből, miután elkészült az adminisztrációnak tervezett modern épület Brüsszel központjában.

Virágkiállítás a városházán

A gótikus városháza a világ legszebb terei között számon tartott Grande Place-on található, amelyet 1998-ban az UNESCO világörökséggé nyilvánított.

1936 óta látogatható, jelenleg szerdán és vasárnap, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven, tavasztól azonban a szokásos múzeumi nyitvatartás vonatkozik majd rá.

A hét emelet magas városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be. A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit viseli magán, tornya 96 méter magas, csúcsán pedig Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható, míg a homlokzatot a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázoló kőszobrok díszítik. Ezek azonban másolatok, az eredetieket a városházával szemben található városi múzeumban állították ki.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbe zárta és ágyúzta a várost, és a városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

Brüsszelben a járvány alatt olyan érdekes kulturális kísérlet zajlott, amit itthon is szívesen látnánk.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

 

múzeum | brüsszel | városháza | Grand Place

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom