Zseniálisan szép ez a nádfedeles, háromszintes tihanyi nyaraló

Tradícionáis anyagok és merész tömegek találkoznak egy pazar panorámájú, gyönyörű balatoni házban, ami nem véletlenül a Dezeen Awards építészeti díj egyik döntőse.

A RAPA építészstúdió tervezte a Balaton partjára ezt a páratlan szépségű és bátor építészeti megoldásokban bővelkedő nyaralót. A háromemeletes épülethez a stúdió helyi alapanyagokat használt, kialakításában pedig a falusi, nádfedeles parasztházak és a hatvanas évek lapostetős, kompakt nyaralóházainak elemei is felismerhetők. Az eredmény egy egészen bámulatos nyaraló, amit szerintünk sokan elfogadnánk állandó otthonnak is.

A RAPA építészstúdió így ír a projektről:

“Pihenés és Panoráma. Ezeket az igényeket kiszolgálva született meg a tihanyi ősközösség lejtőjébe beékelt családi nyaraló.

Léptékében és megjelenésében sem akar több lenni, mint környezete. Talán csak egy kicsit más.

A főtömeg enyhén a panorámára fordul, ezzel kihasználva a táj adottságait, miközben védelmet nyújt a balatoni pihenés legfontosabb életterének, a terasznak, mely földszinti elhelyezésének köszönhetően közvetlen kapcsolatban tud maradni a környezetével. A tihanyi kőből készült határozott, robosztus pinceszinti alapra könnyeden ül rá a súlypontból teljesen kimozdított beton burkolatú földszinti láb, hogy aztán arra szinte súlytalanul tudjon felülni a hosszú konzolosan kinyúló nádtetős főtömeg.”

A házat nem véletlenül jelölte nívós építészeti díjára a vidéki házak kategóriájában a Dezeen, akinek Reisz Ádám, a RAPA alapítója így mesélt a nyaralóról:

“Az épület formatervezése dinamikusan és esztétikusan válaszol a Balaton lélegzetelállító panorámájára, és ezt látványos építészeti kiáltványként fordítja le. A Balaton, azaz a magyar tenger különleges helyet foglal el a magyar emberek szívében.”

A Summer House névre keresztelt ház egy domboldalba épült, három szintjén pedig gyönyörűen integrálták a környékbeli, hagyományos építészeti stílusokat merész és modern újragondolásban. A középső szinten egy szaunát is találunk, mely egy nagyvonalú teraszra nyílik, ahol fantasztikus balatoni naplementés borozásokat vizionalizálunk, valamint egy kültéri medencét is.

Az alsó szinten találhatók a kertre nyíló hálószobák, a felső szinten pedig a nappali és a társas helyiségek, ahonnan óriási üvegablakon keresztül csodálhatjuk a szikrázó tavat.

Bámulatosan szép projekt lett, kalapunkat emeljük az építészek előtt.

(Fotók: Bujnovszky Tamás, forrás: RAPA, Dezeen)

rapa | nyaraló | nagy sztori | dezeen | Tihany

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom