Csodás látványtervek mutatják be, hogyan fog megújulni több évtized után a Nagykörút

A tervek és elképzelések alapján látványos és pozitív változás lesz.

Lehet, hogy eltűnnek a gíroszosok, GSM-üzletek, filléres kocsmák, és az évek óta kiadó-eladó matricás kínai boltok, és zöldsétányosabb lesz a Nagykörút Mester utca és Nyugati tér közti része — erre utalnak legalábbis azok a látványtervek, melyeket a napokban tett közzé Budapest főpolgármestere.

Az átalakulásról a Telex kérdezte Erő Zoltánt, Budapest főépítészét, és Balogh Samut, Karácsony Gergely kabinetfőnökét; válaszaikból kiderül, hogy a szakaszos munkálatok leghamarabb 2025-ben kezdődhetnek el, a tervek szerint pedig óriási változáson menne keresztül a Nagykörút ezen szakasza. Többek között:

  • A meglévő körúti fasor mellett új zöld sávok jönnének létre (úgy, hogy az árurakodás továbbra is megoldható legyen)
  • Növelnék a meglévő fák helyét (de a főépítész szerint nem lehet a helyhiány miatt megoldani, hogy olyan zöld sétány legyen mint az Andrássy külső szakasza)
  • Egységesítenék a járdaburkolatokat, Nagykörút karakterű padokat és utcaberendezéseket alakítanának ki
  • Szeretnének egy portálprogramot is, mellyel egységesítenék és minőségibbé tennék az üzletek arculatát
  • Megszűnnének az utcaképet romboló, filléres pavilonok
  • Közlekedésileg nem változna érdemben a Nagykörút, az eddigi forgalmi változásokat tennék inkább szebbé
  • Biztonságosabbá téve átmozgatnának parkolósávokat, hogy a kerékpárosok kerüljenek a járda mellé, és ezzel levédenék a gyalogos zónát
  • Új zöld tereket hoznának létre
  • Több zebrát alakítanának ki.

A megvalósítás a főépítész szerint szakaszonként jöhet majd létre, hosszában és széltében egyaránt.

(Forrás és további információ: Telex, fotók: Karácsony Gergely Facebook)

budapest | látványterv | főváros | felújítás | nagykörút

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom