Nagyon irigyeljük azokat, akik látják majd az égen a varázslatos tűzkarikát

Június 21-én egy lángoló karika jelenik meg az égen. Sajnos nálunk nem lesz teljes napfogyatkozás, de a Közel-Keleten, Afrika egyes részein és Ázsiában is megfigyelhető lesz a ritka égi tünemény, amit gyűrűs napfogyatkozásnak hívnak. A Földről figyelve mindig csak egy húsz kilométer széles sávban érzékelhető a jelenség.

Mielőtt a 2020-as év teljes eltörlése és az apokalipszis jutna eszünkbe, tisztáznunk kell, hogy ez egy ciklikusan, a Föld számos pontjáról megfigyelhető jelenség, ami Magyarországon a legtöbb esetben részleges napfogyatkozásként észlelhető. A tőlünk is látható gyűrűs napfogyatkozásra még ötvenöt évet kell várnunk, 2075. július 13-ra datálják ezt. Jó hír, hogy 2026-ban Spanyolországból és Izlandról is látni lehet majd, illetve 2027-ben és 2028-ban is teljes pompájában észlelhető lesz az Ibériai-félszigetről.

A gyűrűs napfogyatkozás annyit tesz, hogy a Nap látszólagos mérete nagyobb, mint az őt kitakaró Holdé. Gyakorlatilag a Hold annyira messze jár majd a Földtől, hogy nem tudja teljesen eltakarni a Napot, ami ezért fénylő karikát formáz majd az égen.

Most, június 21-én a NASA által felrajzolt térképen lévő országokból tekintenek majd az égre, így Kongóból, Szudánból, Ománból, Pakisztánból, Tibetből és Kínából is megcsodálhatják a tűzkarikát, ha az időjárás és a szmog koncentrációja is megengedi. A jelenség megfigyeléséhez védőszemüveget kell viselni.

Ez is érdekelhet:

Pár nap, és kezdődik itthon az év talán legszebb természeti jelensége

Szentivánéj környékén minden évben egyedi jelenséget figyelhetünk meg az Alcsúti Arborétumban.

(Fotók: Getty Images, Unsplash)

bolygó | gyűrűs napfogyatkozás | napfogyatkozás | ring of fire | égi jelenség

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom