Nagyon érdemes feltenni a térképre ezt a kellemesen élhető breton várost

Mi őszintén megkedveltük ezt a helyet.

Valaha nyüzsgő kikötőváros volt, később a francia hajóépítés egyik fellegvára, ám miután az utolsó hajógyárat is bezárták 1987-ben, a városnak új identitás után kellett néznie. Nantes új lelkének kialakításában hatalmas szerep jutott Jean Blaise színházi rendezőnek, az ő vezérletével ugyanis Nantes ma már egészen más, mint negyven évvel ezelőtt volt.

A 300 ezres bretange-i gyöngyszemet ma a kortárs képzőművészettel, a felsőoktatással és az innovatív szektorral lehet azonosítani: majd kirobban a kreatívenergiától, tulajdonképpen egy olyan városról beszélünk, amely outdoor kiállítótérként működik, mintha folyamatosan egy izgalmas kortárs performanszban sétálnánk.

Tökéletes példa erre az a zöld csík, amely végigfut a város utcáin. A Traversée Moderne d’un Vieux Pays (Modern utazás egy régi vidéken) nevű túraútvonal Bretagne legszebb pontjain halad végig, csak Nantes-ban huszonnégy állomása van, egyik kreatívabb, mint a másik.

Nantes kétségtelenül egyik legemblematikusabb pontja, és az arculatváltás szimbóluma A Les Machines de l’île nevű hely, amely egy egykori, gigantikus hajógyárban kapott helyet. Leginkább egy steampunk Disneylandhez tudnánk hasonlítani, hatalmas, archaikus gépszörnyetegek várják a gyerekeket és szüleiket.

Látványos, grandiózus, és profi. Ennyivel azonban nem érik be, pár év múlva megnyit egy másik projekt, amely a Város az égben nevet viseli.

Nantes Franciaország megapoliszaihoz képest kellemesen élhetőnek tűnik, a Time magazin nem véletlenül választotta meg Európa legélhetőbb városának 2004-ben. Azóta hátrébb csúszott a listákon, pedig nagyon úgy fest, hogy itt minden megvan, ami kényelmessé teszi az életet, és ami egy komolyan vehető nagyváros ismertetőjegyeinek számítanak: nemzetközi repülőtér (most már közvetlen járat is van Budapest és Nantes között), gazdag történelem, jó infrastruktúra, pezsgő kulturális élet. A legjobb francia építészek munkái találhatók meg: az Igazságügyi Palotát például Jean Nouvel építette.

Quartier de la création

Nantes határozottan jó periódusában van, tele energiával, de nem úgy, mint a közeli Rennes, hanem sokkal barátságosabban. A helyiek nagyon tudnak élni, már tavasztól megtöltik az óváros szűk utcácskáin egymás mellett sorakozó bisztrók, bárok teraszait. Nantes kúl hely, ha valakinek Párizs vagy Marseille, vagy akár Nizza túl hangos és sok, biztosan otthonosan fogja érezni magát.

Így néz ki a Voyages a Nantes Titkos vacsorák nevű programja
Nantes Food Forum

A művészet túlnyúlik a város határain, ha követjük a Traversée Moderne d’un Vieux Pays útvonalat, a közeli Saint Nazaire-ban találjuk magunkat. Útközben érdemes megállni, és megnézni a Loire-folyó mentén található művészi installációkat.

A Croisière Estuaire Nantes és Saint-Nazaire között
Jean-Luc Courcoult La Maison dans la Loire című alkotása 2007-ből

Saint Nazaire szintén a hajógyártásáról volt ismert, és ugyanazt próbálja megcsinálni kicsiben, amit Nantes nagyban. Az egykori hajógyárak ma művészeti projekteknek adnak helyszínt, az egyik ilyen az Escal'Atlantic, egy hajózási múzeum: kipróbálhatjuk, milyen lehetett egy száz évvel ezelőtti óceánjáró fedélzetén. Ha tudni szeretnénk, milyen volt a Titanic utasának lenni, itt a remek alkalom. Jégheggyel nem fogunk találkozni – szerencsére.

Saint Nazaire-t a második világháborúban elfoglalták a németek, és tengeralattjárókat építettek ott, ezért a szövetséges erők szinte porig bombázták. A kevés megmaradt eredeti utca egyike a 19. századot idéző Havanna negyed. Ami nagyon tetszett Saint Nazare-ban, hogy az ember sirályokat hall akkor is, amikor nem látja a tengert.

Kötelező célpont a rue Villebois-Mareuil utca.

Érdemes megállni a tetején, és visszanézni: az ember nem sok olyan utcában fordulhat meg, amelynek egy óceán van a végében.

Vissza Nantes-ba

Hogy kicsit az élvezetekről is beszéljünk, Nantes bora a muscadet, érdemes kipróbálni. Éttermekből a trendi Le Cambronne Bistrot Chic-et és a Rozát ajánlanánk, a dizájnboltok között kiemelkedik a L’Atelier du Petit Parc és a Mira.

A kultikus Restaurant La Cigale, Nantes
Château des ducs de Bretagne, Nantes

Nantesban júliustól 6-tól szeptember 1-ig zajlik a monstre La Voyage a Nantes fesztivál, amely során Franciaország és a világ minden tájáról érkező zenészek, művészek, séfek, kertépítő művészek színesítik a város életét. De az se zavartassa magát, aki még előtte megérkezik oda, Nantes-ban, meg úgy általában Bretange-ban nem nagyon lehet unatkozni.

(Fotók: Nantes Tourisme)

saint nazaire | bretange | nantes | művészet | art

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom