Azonnal bele lehet szeretni a világ első, napenergiával működő toronyházába

A fenntartható jövő karnyújtásnyira került – legalábbis Miami új, napelemes toronyházában, a The Residences at 1428 Brickellben. Az Ytech által nemrégiben bemutatott projekt az első a világon, amely fotovoltaikus üvegezést integrál egy toronyház homlokzatába.

A milánói székhelyű ACPV Architects által tervezett hetven emeletes komplexum fantasztikusan ötvözi a toronyházak formáját, a lakóingatlanok funkcióját és a fenntarthatóságot. Az épület nyugati fekvésű homlokzatán ugyanis ötszáz fotovoltaikus ablak található, amely

rendszerbe integrálva akár százhetven megawatt tiszta energia előállítására is képes évente.

Yamal Yidios, a Ytech vezérigazgatója úgy nyilatkozott: bár a napelemes üvegtechnológiát számos módon alkalmazták már a világon, a The Residences at 1428 Brickell az első, amely a technológiát egy toronyházba kivitelezése során használja. Ezzel évente körülbelül négyezerhétszáz tonnával csökken a széndioxid-kibocsátás és háromezer hordóval kevesebb olajat használnak fel, ami

megfelel kilencszáztizenöt otthon egész éves villamosenergia-fogyasztásának.

A toronyház azonban nemcsak fenntarthatósági szempontból egyedülálló, hiszen minden egyes négyzetcentimétere luxushatást kelt. A mesés éttermek, wellness- és szórakoztatóközpontok közelében található ingatlanban száznyolcvankilenc lakást alakítanak ki, melyek ára nagyságuktól függően két és hé millió dollár között mozog majd. Helyet kapnak benne penthouse-ok is, amikért akár negyven millió dollárt is elkérhetnek.

A lakásokban és a pihenőterekben Antonio Citterio által tervezett bútorokat tesznek, de az ingatlanokhoz saját lift, több terasz, előtér és saját tároló is tartozik majd.

De ez még mindig nem minden. A tetőtérben medence és átrium kap helyet, két szintes társalgó, irodahelyiségek, saját étterem és konyha is helyet kap a toronyházban.

Természetesen edzőterem, wellness központ, és gyermek-rekreációs központ is lesz benne.

A fejlesztő rámutat arra is, hogy a napenergia a közvélemény szerint nem kelthet fényűző hatást, hiszen azt a hatalmas napelemek megjelenéséhez társítja. A fotovoltaikus üveg ezt a problémát oldja fel azáltal, hogy kinézetében a tipikus üvegfelület érzetét kelti, hiszen olyan innovatív technológiát tartalmaz, amely a laikus szem számára felismerhetetlen.

A toronyház építése várhatóan 2026-ban fejeződik be, de a lakásokat öt százalékos előleg ellenében már most le lehet foglalni.

(Forrás: RobbReport, fotók: Ytech)

fenntarthatóság | ACPV Architects | miami | toronyház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom