Megdőlt a napi kötelező lépésszám mítosza

Elterjedt nézet, hogy legalább napi tízezer lépést kell megtennünk, ha szeretnénk hozzájárulni az egészségünk megőrzéséhez. De vajon tényleg így van?

Egy új kutatás szerint egyáltalán nem biztos. A Massachusettsi Egyetem kutatói harmincnyolc és ötven év közötti férfiakat és nőket vizsgáltak több mint tíz éven keresztül.

A résztvevők napi tíz órán keresztül viseltek lépésszámlálót, melynek adataiból a kutatók hetente számolták ki a napi lépésátlagot, és ez alapján három csoportba osztották az alanyokat: azokra, akik napi hétezer lépésnél kevesebbet sétáltak, azokra, akik hét- és tízezer lépés közötti távolságot tettek meg, és azokra, akik naponta több mint tízezer lépést gyalogoltak.

Az eredmények nagy különbséget mutattak az első és a második csoport egészségi állapotában, a második és harmadik csoport között azonban nem figyeltek meg ekkora eltérést.

 

Akik naponta legalább hétezer lépést sétáltak, azok ötven-hetven százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg idő előtt egészséggel összefüggő okok miatt,

mint azok, akik hétezer lépésnél kevesebbet sétáltak. A különbség azonban elhanyagolható volt azokhoz képest, akik tízezernél több lépést tettek meg. Ez azt mutatja, hogy a hétezer lépés lehet az ideális az egészségmegőrzés szempontjából – persze, ha az ember nem azért sétál, mert szereti.

De mennyi is ez a hétezer lépés a gyakorlatban? Ha átlagos, hetven centis lépéstávval számolunk saroktól sarokig mérve, körülbelül öt kilométerre jön ki, ami például annyi, mintha a budapesti Szabadság hídtól elsétálnánk a rakparton a Szépvölgyi úti HÉV-megállóig, a siófoki Víztoronytól Balatonszéplak alsóig vagy Kapolcstól Monostorapátiig. Barcelona leghíresebb utcáján, a La Ramblán körülbelül négyszer kellene végigmennünk, hogy teljesítsük a napi penzumot.

Ha sétálnánk egy kiadósat, akkor már készülhetünk rá, hogy hamarosan teljes pompájában lássuk Budapest egyik legszebb sétányát, de a fővárostól tízórányi autóútra is találunk érdekes, mozgásra csábító helyszíneket.

(Forrás: matadornetwork.com, képek: Unsplash)

mítosz | tízezer | hétezer | lépésszámláló | lépésszám

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom