Ezért nem szabad perecet enni a repülőn

Soha ne egyél repülőn perecet, meg általában sós rágcsát! Mert ami már a „földszinten” sem mindig jó, repülési magasságon biztosan nem az.

Egy hosszú repülőúton, ahol néha nehéz agyonütni az időt, kézenfekvő megoldásnak tűnik rágcsálni valamit. Csakhogy nagyon nem passzolnak a repüléshez a sós rágcsálnivalók (perecek, chipsek, más ropogtatnivalók) – mutatjuk, miért, és azt is, mit egyél helyettük.

Legalább két oka van a jelenségnek, mindkettő kapcsolódik a repülés gyomorpróbáló jellegéhez és a feldolgozott élelmiszer magas nátriumtartalmához.

Mindenekelőtt itt a puffadás

„Amikor nő a repülési magasság, csökken a légnyomás, márpedig a Boyle–Mariotte-törvény szerint a légnyomás csökkenésével a gázok kitágulnak” – magyarázta Tamara Duker Freuman dietetikus. És igen, ez igaz a benned lévő gázokra is. Következésképpen alapból is érezhetsz puffadást a hirtelen légnyomás-csökkenéstől, de ezt még fokozhatja az ételválasztás, elsősorban a magas sótartalmú ételek és a szénsavas italok.

Amikor magas sótartalmú ételeket eszel, a szervezeted benntartja az elfogyasztott és megivott folyadékokat, amitől már a földszinten is érezhetsz puffadást, és ezen a helyzeten csak ront, ha nagy magasságban a gázok térfogata nőni kezd.

Ezenkívül az utastér rendkívül száraz levegője növeli a kiszáradás kockázatát, amivel kellemetlen tünetek járnak, például hányinger, fejfájás, szédülés. A sós rágcsák gyorsíthatják a kiszáradási folyamatot, főleg, ha nem iszol elég vizet.

Kutatások bizonyítják, hogy repülési magasságon a légnyomás és a páratartalom változása miatt kevésbé érezzük a só ízét, ezért aztán a normálisnál többet ropogtathatunk, észrevétlenül is erősítve a negatív hatásokat.

Akkor hát mit együnk?

A táplálkozási szakértők alacsony nátriumtartalmú ételeket ajánlanak a puffadás és a kiszáradás elkerülése érdekében, például friss gyümölcsöt, natúr görög joghurtot, sajtot, és az unalmas, de megbízható palackozott vizet.

Érdemes ezért magaddal vinni ebből, amit lehet (vagy beszerezni a reptéren), és nem csak arra hagyatkozni, amit kivisznek eléd.

(Forrás: US News, Cleveland Clinic, Popular Science, illusztráció: Unsplash)

perec | rágcsa | repülés | étel | utazás | sós

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Hirdetés