Íme négy fantasztikus épület, amelyektől kicsit jobb hely lett a világ

Számos meglepő formájú, csodás épületet adtak át világszerte 2019-ben, úgyhogy nem volt könnyű kiválasztani közülük a négy kedvencet. De megpróbáltuk. 

Katari Nemzeti Múzeum, Doha

Az építészeti csodát Jean Nouvel francia sztárépítésznek köszönhetjük. A Pritzker- és Művészeti Wolf-díjas Nouvel imádja feszegetni a határokat, és rendre extravagáns, szokatlan épületekkel jelentkezik – mi tagadás, a Katari Nemzeti Múzeummal sem húzta be a kéziféket. Óriási sivatagi rózsát ábrázoló mesterművének alapterülete 52 ezer négyzetméter. Összesen tizenegy galériát alakítottak ki benne, van mesterséges lagúnája, és hozzá kapcsolódik Abullah bin Jaszim áz-Száni sejk renováláson átesett palotája is.

A Doha-parti sétányán felhúzott múzeum Katar kulturális örökséget mutatja be, és igyekszik megőrizni olyan helyi tradíciókat, mint a vitorlás hajózás, a gyöngyhalászat, a kereskedelem és a halászat. Az egyes hírek szerint 400 millió euróba került létesítmény a múzeumon kívül kulturális és szórakoztató központként funkcionál: kétszázhúsz férőhelyes előadóterem, laboratóriumok, kutatóközpont, kávézókéttermek és áruházak is a portfolió részei.

A több mint tíz évig épült, a Perzsa-öbölre néző komplexumban másfél kilométer hosszan kanyarognak a kiállítótermek, a homlokzatát közel hatszáz darab homokszínű lemez fedi.

Gigantikus sivatagi rózsát idéz Katar új nemzeti múzeuma

A Perzsa-öbölre néző komplexumban nem kevesebb mint másfél kilométer hosszan kanyarognak a kiállítótermek.

Clymb Abu Dhabi, Abu-Dzabi

Ez a fantasztikus kalandpark abszolút modern formatervezésével tűnik ki a sivatagból. A Clymb egy negyvenhárom méteres mászófalat kapott, amelynél nagyobbat nem találni sehol a világon – mármint a beltériek közül.

A város egyik mesterséges szigetén, a Yas-szigeten felhúzott komplexum másik rekordere a szélcsatornája, amely huszonöt méter magas, illetve tíz méter széles lett.

A Clymb igazi élményparkként szolgál, üzleteknek, privát rendezvénytermeknek, kávézóknak és éttermeknek is otthont ad. A mászófal belépőjegyei huszonöt, a szélcsatornáé hatvan dollárnál kezdődnek, de aki csak nézelődni szeretne, ingyen bemehet.

Máris világrekorder lett Abu-Dzabi szokatlan formájú, vadonatúj kalandparkja

A sportrajongók térképén eddig nem nagyon tűnt fel az Egyesült Arab Emírségek csillogó-villogó nagyvárosa. Eddig,

Tower of Spiral, Sencsen

Nem újdonság, hogy Kínában sorra épülnek az egészen futurisztikus, sokszor multifunkciós épületek, és ez így történt a Tower of Spiral esetében is.

A kilátó egy óriási rét közepén magasodik napraforgófejek fölé, és amellett, hogy mutatós látványosság és odafentről egészen jó a kilátás a közeli hegyekre, a rét öntözéséért felelős vízgyűjtőmedencét találjuk a közepén.

Tizenöt méter a magassága, és egy spirális úton juthatunk fel a csúcsra. Összesen nyolcszáztíz foknyit kanyarog, a lépcsők mellett acéloszlopok tartják szerkezetét, ami belülről szépen megfigyelhető, ha éppen nem a folyamatosan nyíló kilátást szemlélik a látogatók.

Különössé teszi a fémháló, amely a csigaalakban feszül, és ezzel teszi légiesebbé a formát és a robusztus fehér tömböket. Távolról az esti órákban egy lampionra emlékeztet.

Elkészült a csigavonalú kilátó Sencsenben

Kína most sem pihen, egy monumentális és dekoratív kilátót nyitottak meg Sencsenhez közel, egy öntözőrendszert tápláló medence fölött.

MÉCA, Bordeaux

A MÉCA (Maison de l’Économie Créative et de la Culture en Aquitaine) kulturális központot a Garonne-folyó partján húztak fel. A város új többfunkciós kedvencében médiaarchívumot, könyvtárat, előadótermeket, kétszázötven férőhelyes színházat, nyolcvan férőhelyes mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be annak érdekében, hogy Bordeaux-t a kultúra epicentrumává tegyék.

Az óriási lépcsőkön át megközelíthető MÉCA kiemelkedik a part menti sétány környezetéből, sőt, lényegében annak folytatásaként is tekinthető, hiszen elmossa a határokat az épület és a közterület között. A Bjarke Ingels-vezette BIG és a párizsi Freaks által alkotott komplexum előregyártott betonpanelekből áll össze, melyek textúrája a homokkövet előszeretettel használó helyi építészeti hagyományokra reflektál.

A földszinten egy lobbit rendeztek be spirál alakú, süllyesztett ülősarokkal, továbbá étteremmel, melynek enteriőrje a vörös bútorokkal és a parafa székekkel mi másra is utalna, mint a híres bordeaux-i borvidékre.

Elég látványos, és máris Bordeaux kedvence lett a város új kulturális központja

Többek között előadótermeket, színházat, mozit, éttermet, kávézót, teraszt és művészeti galériákat rendeztek be az épületben.

(Fotók: Jeannouvel.com, Dezeen, Clymb)

dizájn | izgalmas | bordeaux | katar | abu dzabi

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom