Nagy dobásra készül a hazai gasztronómiai szcéna egyik szereplője

A „csúcsgasztronómia elitjének”, azaz a világ három Michelin-csillagos éttermeinek táborába tartozó párizsi Le Cinq sztárséfje érkezik június 24-én Budapestre, hogy korábbi kollégájával a Costes Group executive séfjével készítsenek egy közös vacsorát. Itthon ilyen kaliberű sztárvendég által celebrált fogások csak ritkán élvezhetők, ezért a virtuóz „négykezes vacsora”, azaz Molnár Márk és vendége, Christian Le Squer, erre az egyedi alkalomra készülő tíz fogásos ételsora, egyszeri és megismételhetetlen élményt ígér a Costes Downtown étteremben.

A Costes Group executive séfje, Molnár Márk a világ számos pontján élve dolgozott együtt neves éttermek elismert séfjeivel. Megfordult a korábban még három Michelin-csillagos Taillevent étteremben, vagy a szintén három csillagos L’arpege konyháján, Allan Passard mellett is fejleszthette tudását, de dolgozott Ferran Adriának, a molekuláris gasztronómia „apostolának” éttermében, az El Bulliban, a Zuma Miami vagy a Zuma London japán étteremben és a világ másik felén, Vietnámban és Japánban – mások mellett például a Nobu Tokioban. Párizsi ottléte alatt figyelt fel rá Christian Le Squer.

– Az önéletrajzomat a három Michelin-csillagos éttermet irányító Christian Le Squer találta meg valahol, aki akkoriban a legendás Le Pavillon Le Doyen séfje és társtulajdonosa volt. Amikor felhívott, hogy kreatív séfként dolgozzak nála, hinni sem akartam a fülemnek, ugyanis már a karrierem kezdete óta az álmaim közt szerepelt, hogy egyszer a Le Doyen-ben dolgozhassak – emlékszik vissza a megismerkedésükre Le Squer-rel, aki azóta már a világ egyik leghíresebb szállodájában, a párizsi Four Seasons George V Hotelben található három csillagos étteremnek, a Le Cinq-nek lett a vezető séfje, és akit nem mellesleg 2016-ban az év séfjévé is megválasztottak.

A régi kapcsolatot felélesztve kereste meg Molnár Márk a francia séfet egy merész ötlettel.

– Nemrég látogattam meg Le Squer séfet, és megosztottam vele a budapesti négykezes vacsora ötletét. Valahogy újra kapcsolatot teremtve az után a sok év után, amíg én a bolygónk másik felén dolgoztam.

Most tehát egyetlen vacsora erejéig részesei lehetünk egy „virtuóz négykezesnek”, ami túl a régi barátságon,

a Costes Downtown étterem szakmai fejlesztési programjának is egy jelentős állomása.

– Le Squer meghívásának nem csupán egy emlékezetes vacsoraest megvalósítása volt a célja, hanem a Downtown szakmai életében is fontos. Ugyanis a francia sztárséf és kollégáinak ittléte egy olyan szakmai tréningre is alkalmat ad, ami az éttermünk konyhai dolgozóinak lehetőséget teremt a tanulásra és a további fejlődésre – mondta Gerendai Károly, a Costes éttermek társtulajdonosa.

Gerendai hozzátette, hogy a most négykezes vacsorát adó francia sztárséf ráadásul nem az egyetlen nemzetközi szakember, aki a tudásával segíti a Downtown tovább fejlődését.

- Nemrég járt nálunk, sőt megállapodtunk, hogy az ősszel hosszabb időt is itt tölt majd a szintén francia Hans Zahner, aki jelenleg Koreában él és a szöuli Stay by Yannick Alleno, Michelin-csillagos étterem executive séfje. Szerencsére nagyon jó munkakapcsolat alakult ki Hans és Molnár Márk, valamint a csapata között – mondja Gerendai.

Hans Zahner karrierje egy családi konyhában kezdődött, de a fiatal kora ellenére már jópár Michelin-csillag jelzi az azóta megtett szakmai útját. Dolgozott a francia három csillagos séflegendával, Alain Ducasse-szel, de megfordult Christophe Moret, Frederic Vardon vagy Eric Briffard éttermében is. Zahner első Michelin-csillagát 2013-ban nyerte el még Párizsban, majd Ázsia iránti szenvedélye Sanghajba vitte, ahol a Sir Elly étteremben mindössze hat hónap alatt megkapta a csillagos elismerést a Michelin Guide-tól.

Zahner ázsiai tartózkodása alatt több Michelin-csillagos étteremben is séfként dolgozott, évről-évre megerősítve ezt az elismerést. Jelenleg pedig az egyik legnagyobb szakmai név, Yannick Alleno szöuli éttermét vezeti, ahol szintén kiérdemelte a csillagot.

– Úgy gondoljuk, Hans az ázsiai konyhákon szerzett Michelin-csillagos tapasztalatával sokat segíthet abban a törekvésünkben, hogy a Costes Downtown a legmagasabb fine dining elvárásoknak is megfelelő színvonalon ötvözhesse a hazai és az ázsiai ízeket – tette hozzá Gerendai.

Június 24-én tehát a hazai gasztronómiai élet nagy dobására készül a Costes Downtown,

ahol Molnár Márk és Christian Le Squer készül egy négykezes vacsorával, a tízfogásos menüsorban olyan ételekkel, mint például kifliburgonya gnocchi szuflé sáfránnyal és bazsalikom infúzió, Bretagne-i langoustine, kacsamáj “kavics” ecetes erőlevesben posírozva, Black Angus marha és fermentált gombafonalak vagy az El Bulli nyári rózsa hólabdája. Mindenhez társul a pezsgő és borpárosítás, köztük Taittinger – Brut Reserve Magnum N.V., Francois Gaunoux –
Meursault Clos de Meix Chavaux Monopole, Charles Frey – Gewürztraminer, Vincent Girardin Pommard “Vieilles vignes”, hogy csak néhányat említsünk.

A maximum huszonöt fős vacsoráról bővebb információ és foglalás lehetőség itt található.

(fotók: Costes Downtown)

 

vendégséf | costes | costes downtown | négykezes | michelin-csillag | étterem

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

A szenvedély, az árulás és a túlvilág jelenik meg egyetlen, zsigerig ható kortárs darabban a Müpa színpadán

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
A nyár titkos karmesterei nélkül nincs biztonságos repülés
Hirdetés